Ena izmed pomembnih predvolilnih tem bo zagotovo tudi skrb za starejše. Razmere v domovih za starejše so že nekaj časa kritične, saj primanjkuje postelj, na sprejem v dom pa se čaka tudi leta.

Na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi ga potrebovali že včeraj, še kar čakamo, pri sprejemu zakona je spodletelo tudi vladi Mira Cerarja. Preverili smo, kako je za starejše poskrbljeno na Dunaju, in se odpravili v enega izmed stanovanjskih domov ter ugotovili, da čakalnih vrst za mesto v oskrbovanem stanovanju ni, oskrba pa je ne glede na socialni položaj dostopna vsem upokojencem.

79-letna Alice Raidl se je z možem že pred devetimi leti preselila v oskrbovano stanovanje, v eno izmed 30 stavb stanovanjskih domov za starejše na Dunaju. Tako sta se odločila, ker nista želela biti v breme svojim otrokom. “Pri mojih in pri moževih starših so se pojavile težave, ko so se postarali. Njihovi sinovi in hčerke smo bili zaposleni, zato nismo vedeli, kaj storiti z njimi,” je pojasnila Raidlova.

Ker sta z možem še precej vitalna, ne potrebujeta nobene nege, v domu poskrbijo le za čiščenje stanovanja in prehrano. To stane 58 evrov na dan na osebo. To je najnižja stopnja oskrbe, glede na to, koliko pomoči nekdo potrebuje, obstaja sedemstopenjska lestvica.

Od 58 do 166 evrov na dan

“Ti ostareli živijo v svojem stanovanju, vendar so dementni, zato so upravičeni do nege tretje stopnje. To pomeni, da imajo vse dni v tednu dodatno pomoč na domu. Za to doplačajo 126 evrov na dan,” je pojasnila Gabriele Graumann, direktorica dunajskih stanovanjskih domov za starejše. V sobah, kjer stanovalcem nudijo 24-urno oskrbo, pa so nastanjeni paliativni bolniki ali bolniki po možganski kapi. In ti plačujejo največ, kar 166 evrov na dan.

Vir: RTV Slovenija