V sklopu projekta Glasniki strpnosti, ki ga je sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etičnih skupin, beguncev in migrantov, je platforma SLOGA izvedla vrsto dogodkov za podporo uporabi in rabi posebnih kart “Več kot ena zgodba”.

Karte so razvili v švedski občini Simrishman z naslovom “More than one story“. Slednje uporabljajo kot didaktično orodje pri metodi spodbujanja kritičnega razmišljanja. Z njihovo pomočjo udeležence spodbudijo k pripovedovanju osebnih zgodb, kar spodbudi empatijo med soudeleženci, ruši predsodke in krepi povezanost med njimi.

Karte lahko uporabljajo prijatelji, družine, študentje, sodelavci in udeleženci različnih dogodkov, ki se želijo bolje spoznati med sabo in tako spoznati zgodbo drugega. Iz tega razloga so karte uporabne tudi v delu z ranljivimi skupinami in v različnih skupinah.

Preizkusili so jih na več delavnicah z mladimi med 13 in 29 let starosti ter s skupino starejših. Pokazale so se kot odlično didaktično orodje za spoznavanje ljudi, ki z odgovarjanjem na zanimiva osebna vprašanja drugim zaupajo del svoje zgodbe. Še posebej so karte uporabne za vse, ki izvajajo in upravljajo skupinske procese, delavnice in podobno.

Vir: SLOGA