30 beloruskih in 81 ukrajinskih otrok se udeležuje zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču.

Slovenija namenja v okviru svojega mednarodnega razvojnega sodelovanja pomoč tudi otrokom, ki so bili izpostavljeni oboroženemu konfliktu v Ukrajini in posledicam eksplozije jedrskega reaktorja v Černobilu.

Na Debelem rtiču se izvaja program psihosocialne rehabilitacije za ukrajinske otroke, ki so utrpeli hude travmatične posledice oboroženih konfliktov v regijah Doneck in Lugansk in katerih družine se nahajajo v težkem ekonomskem in socialnem položaju. Otroci so vključeni v različne oblike skupinske psihoterapije, individualne terapije ter deležni socialno pedagoške podpore.

Na zdravstveno rehabilitacijo na Debeli rtič je prispelo 30 otrok iz regije Mogilev, ki je bila epicenter radioaktivnega oblaka nad Belorusijo po eksploziji jedrskega reaktorja v Černobilu leta 1986. Radioaktivno onesnaženje ima dolgoročne negativne posledice na zdravstveno stanje tudi poznejše generacije otrok, ki je podvržena različnimi obolenjem, med katerimi je visoka pojavnost obolenja za rakom ščitnice, bolezni respiratornega sistema, bolezni mišično-skeletnega sistema in kožnih bolezni.

Program na Debelem rtiču zajema zdravstveno rehabilitacijo (zdravstvena nega, respiratorna fizioterapija, hidroterapija, vaje za vzdržljivost) in druge sprostitvene aktivnosti (kopanje, kreativne igre in delavnice, spoznavanje Slovenskega primorja itd.).

Projekta psihosocialne in zdravstvene rehabilitacije otrok izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti ob finančni podpori Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije v tesnem sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega Križa Slovenije na Debelem rtiču. Do vključno letos je bilo rehabilitacije deležnih 231 otrok iz Ukrajine ter 149 otrok iz Belorusije.

Vir: MZZ