Eden najpomembnejših trenutkov v življenju je takrat, ko zremo v oči nekomu, ki je osvobojen, rešen, ozdravljen in končno srečen. Vedno ne moremo sodelovati, ampak danes lahko pomagamo omogočiti pot v svobodo Jonasovi družini.

Jonas se sprašuje, ali bodo njegovi trije otroci preživeli. Razmišlja, kako bi bilo, če bi lahko živeli na varnem in obiskovali šolo. Sanja sanje o življenju, varnosti, novih začetkih in upanju. Je eden tistih staršev, ki tvegajo svoje življenje v iskanju preživetja za svojo družino. Kot bivši vojak, ki so ga preganjali v Eritreji, se je odločil za skrajni izhod v težki situaciji. Vkrcal se je na prenapolnjeno ladjo, ki je preko Sredozemskega morja plula v Italijo. Zaradi prevelike teže je ladja potonila. Imel je srečo, da so ga lahko rešili.

Ko je Jonas pobegnil iz Eritreje, se je začelo obdobje zastraševanj in groženj za njegovo soprogo Jasmin in njegove tri otroke. Fantka štejeta tri in pet let, deklica pa devet let. Zaradi nenehne nevarnosti so pobegnili v Etiopijo. Življenje v begunskem taborišču je težko, saj pomanjkanje hrane in izbruhi bolezni ogrožajo vse predvsem pa najmlajše. Rumena mrzlica, malarija in tuberkuloza nenehno prežijo na mlada življenja. Velikokrat so lačni. V nevzdržnih razmerah živijo že tri mesece.

Jonas je bil pred osmimi meseci premeščen iz Italije v Slovenijo, kjer je dobil status mednarodne zaščite. Republika Slovenija je po skrbnem preverjanju odobrila tudi Jonasovo prošnjo za združitev družine. Nenehno misli nanje. Občasno se slišijo. Za združitev družine potrebuje 3.000 evrov, ki jih kot begunec, ki je za seboj pustil vse, seveda nima od kod vzeti. Želi si naučiti jezika in ostati v Sloveniji, saj je varna država in ve, da bo njegova družina tukaj lahko živela. V Sloveniji jih ne bodo ogrožale bolezni, lakota in preganjanja. Sanje o življenju, varnosti, novih začetkih in upanju se lahko uresničijo. (Imena so zaradi varnosti spremenjena.)

Finančna pomoč je tukaj nujna za celoten postopek, zato lahko:

  • pošljete SMS z besedo LJUDJE5 na 1919
  • ali nakažete znesek na:

IBAN: SI56 6100 0000 7360 804
BIC: HDEL SI 22
Referenca: SI00 2018
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: ZDRUŽEVANJE 2019
Koda namena: CHAR

Hvala, ker pomagate pomagati!

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1