Šestindvajset let od osamosvojitve, osem let od podpisa arbitražnega sporazuma z Republiko Hrvaško, več milijonov evrov sodnih stroškov, afera s prisluhi in zgodovinska, tristo osemdeset strani dolga razsodba Arbitražnega sodišča v Haagu – Slovenija dobi več kot dve tretjini Piranskega zaliva in izhod na odprto morje.

Današnji dan bo za Slovenijo zgodovinski dan, ko je po letih boja, tako v sodnih dvoranah kot med politiki in na terenu, dobila dve tretjini Piranskega zaliva in tako želen izhod na odprto morje, ki nas kvalificira kot morsko državo.

A naša prizadevanja segajo že v obdobje med leti 1991 in 2001, ko so se pogajanja zaključila s sporazumom Drnovšek – Račan, med leti 2002 in 2008, ko ni bilo vsebinskih pogajanj in sta se vladi odločili za reševanje spora s pomočjo tretje strani. Med 2008 in 2009 sta državi s pomočjo Evropske komisije podpisali arbitražni sporazum in med 2010 in 2014 je arbitražni sporazum postal mednarodnopravno veljavni sporazum ter je stekel postopek arbitraže. Postopek je 22. julija 2015 ogrozila prisluškovalna afera, ki še danes buri duhove, ko je Hrvaška naznanila enostranski odstop od arbitražnega postopka.

V skladu s 3. členom arbitražnega sporazuma je sodišče moralo odločiti o poteku meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na morju in kopnem, stiku Slovenije z odprtim morjem in režimom za uporabo ustreznih morskih območij.

Napetost pred razglasitvijo sodbe se je močno stopnjevala v zadnjih dneh, ko je Slovenija zatrjevala, da bomo odločbo sodišča spoštovali, ne glede na to, kakšna bo. Hrvaška je že v preteklosti napovedala, da je iz arbitraže izstopila zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskim arbitrom in agentko, saj je proces nepovratno kontaminiran, a je Arbitražno sodišče postopek nadaljevalo, saj po mnenju arbitrov kršitve niso tako hude, da ne bi moglo nadaljevati dokončane naloge.

Danes je v Palači miru v Haagu predsednik Arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume prebral razsodbo, ki je morala biti sprejeta z večino glasov arbitrov. Iz nje izhaja, da je sodišče Sloveniji prisodilo približno tri četrtine Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem. Kljub temu sodišče ni v celoti ugodilo zahtevku nobene od držav, a je mejo določilo bližje hrvaški obali. Prav tako Sloveniji ostajajo Mirišče, Žumberak, Tomšičeve parcele, Hrvaški pa sta bila dodeljena Trdinov vrh in levi breg Dragonje. V arbitraži med Slovenijo in Hrvaško ločena mnenja niso bila možna.

Za razplet arbitražnega postopka je vladalo zanimanje tudi v širši mednarodni skupnosti, saj se je branja razsodbe poleg slovenske delegacije udeležilo okoli 25 diplomatov iz 17 držav in več kot 30 predstavnikov mednarodnih medijev, razglasitev pa so prenašali tudi prek spleta. Hrvaške delegacije v Haagu ni bilo.

Medtem ko slovenski politični vrh izraža svoje zadovoljstvo s sodbo, je danes hrvaški premier Andrej Plenkovič ponovno izpostavil, da Hrvaška odločitve ne bo spoštovala. Hrvaška vlada meni, da se Slovenija ne bo lotila enostranske implementacije sodbe in da jih ne bomo kaznovali z blokado hrvaškega vstopa v območje Schengena, kot smo pogojevali njihov vstop v Evropsko unijo s podpisom arbitražnega sporazuma.

Viri: SiOL, Vlada, Dnevnik in 24ur