Mednarodne novice

Iranski jedrski dogovor

Evropska unija (EU) je bila zelo ostra, ko je bilo treba kaznovati rusko »agresijo« v Ukrajini, a o tem, da bi bilo treba uvesti sankcije proti ZDA ne le zato, ker so se enostransko umaknile iz mednarodnega dogovora, ampak predvsem zato, ker grozijo s kaznimi Iranu, ki spoštuje mednarodni dogovor, ni še nihče razmišljal. Mogoče bi moral, komentira Delo. (Delo, 10. maj)

Evropska unija

Evropske parlamentarne volitve, ki potekajo v ozračju ostre nacionalne in politične polarizacije, se gotovo uvrščajo med najbolj internacionalne v svetu. To, da na njih sodelujejo tudi skrajne nacionalistične (populistične) stranke pod paradoksnim imenom »nacionalistične Internacionale«(!), deloma prispeva k legitimnosti volitev, vendar glede na njihovo protievropsko usmerjenost predstavlja tudi tveganje za obstoj EU oz. njeno podreditev skrajni agendi. (Delo, 11. maj)

Trajnostni razvoj

Majhen grški otok Tilos je postal prvi energetsko samooskrbni otok v Sredozemlju. Kombinacija sončne in vetrne energije v kombinaciji z odprto lokalno skupnostjo ponuja idealen zgled za prihodnost, kakršna bi lahko bila. (Delo, 11. maj)

Nacionalne novice

Evropske volitve

Premier Marjan Šarec in minister za obrambo Karel Erjavec vidita »potenciranje« in »umetno napihovanje« težav z migracijami v luči evropskih volitev. Stranka SDS namreč svari pred varnostnimi izzivi, ki jih prinaša nezakonito prehajanje schengenske meje, medtem pa sta predsednik vlade Šarec in obrambni minister Erjavec prepričana, da se bodo »tenzije s strani SDS umirile« že dan po 26. maju, ko bodo evropske volitve mimo. (Delo, 15. maj)