Mednarodne novice

Begunci in migranti

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres: “Mjanmar mora ustvariti pogoje za varno vrnitev beguncev. Dobiti morajo polne pravice in obljubo, da bodo živeli varno in dostojanstveno. To zahteva obsežne naložbe; ne le v obnovo in razvoj vseh skupnosti v eni od najbolj revnih regij Mjanmara, ampak tudi v spravo in spoštovanje človekovih pravic.” (Dnevnik, 11. avgust)

Antropologinja Vesna V. Godina komentira, da je šokantno, kako enostavno so se Evropejci in Evropejke privadili na to, da pristanišča ne sprejemajo več ladij z begunci. S tem so se prilagodili kršenju enega od svojih visokoletečih principov, na katerega se evropski politiki še vedno sklicujejo: Evropska unija uresničuje najvišje standarde humanosti – menda celo na svetu. (Večer, 9. avgust)

Večer komentira anketo eurobarometra, ki je pokazala, da je sovražna in strah zbujajoča pozornost, ki jo politiki desnice in centra namenjajo migrantom in beguncem, vse bolj sprevrača družbeno realnost, v katero verjamejo prebivalci Evrope. V očeh ljudi je “tujcev” na “njihovih ulicah” tudi do desetkrat več, kot jih je v resnici – v 19 od 28 članic EU prebivalci za več kot dvakrat previsoko ocenjujejo število tujih prebivalcev v njihovih državah. Dober pokazatelj je podpora spodbujanju integracije, ki jo na dolgi rok ljudje razumejo kot nujno investicijo – v Evropski uniji je takega mnenja skoraj 70 odstotkov vprašanih. (Večer, 10. avgust)

Nacionalne novice

Mladi

Brez redne zaposlitve, brez občutka varnosti in pripadnosti ter posledično brez korenin. Takšni so mladi, na katerih svet stoji. Razmere za mlade v Sloveniji so neugodne, kar odločilno vpliva na življenjski slog mladih, ki se za družino in samostojno življenje odločajo vse kasneje. (Dnevnik, 11. avgust)