Mednarodne novice

Begunci in migranti

Tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se je vključila v protimigrantsko histerijo, saj ne bo sodelovala pri sprejetju globalnega sporazuma o varni in urejeni migraciji. S svojo odločitvijo, da ne bo odpotovala v Marakeš, se je poskušala Kolinda Grabar-Kitarović očitno prikupiti desnici, ki se hoče uveljaviti in utrditi svoje vrste s protimigrantsko politiko. Predsednico čez leto dni čakajo volitve. Če bi sodili po najnovejših anketah, ji uvrščanje ob skrajno desnico ne bo kaj dosti koristilo. (Delo, 12. november)

Obletnica konca prve svetovne vojne

Tisto, po čemer je današnji svet najbolj podoben začetku 20. stoletja, sta obnovljeni rasizem in ksenofobija. Škoda, da slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne niso bolj poudarili rasne raznolikosti velike vojne, saj bi se prav z izkazovanjem časti padlim Indijcem, Kitajcem, Vietnamcem, Arabcem in Afričanom pokazala vsa nesmiselnost današnjih nacionalistov in fašistov. Danes bi lahko rekli, da je edini varuh miru to, da populisti in nacionalisti pravzaprav nimajo rešitev za probleme, na katerih jahajo v svojih kampanjah. A vse dokler tisti, ki glasujejo zanje, sprejemajo iluzijo in se ne bojujejo proti lastnemu rasizmu, šovinizmu in ksenofobiji, to ni dobra tolažba. (Delo, 13. november)

Nacionalne novice

Recikliranje

Slovenija pri ravnanju z odpadno embalažo dosega izjemne rezultate. V reciklaži konča 62 odstotkov ločeno zbrane plastične odpadne embalaže, kar državo v Evropski uniji uvršča na visoko drugo mesto, takoj za Litvo. Toda dvomi o resničnosti uradnih podatkov se krepijo. Letošnjo opozorilo je bil razpad sistema ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji, ki je državo pripeljal na rob ekološke katastrofe. Nekatere pooblaščene družbe za ravnanje z odpadno embalažo svarijo, da ob uri resnice evropskih zahtev na področju recikliranja plastike ne bomo izpolnili. Namreč, Slovenija bo morala do leta 2025 reciklirati polovico zbrane plastike, do leta 2030 pa 55 odstotkov, čeprav uradni podatki že kažejo na uresničevanje ciljev. (Dnevnik, 8. november)

Javno zdravje

Večina petnajstletnikov v Sloveniji je že kdaj v življenju pokadila cigareto, pila alkohol ali pokusila marihuano. Takih je kar 84 odstotkov mladih pri nas, ugotavljajo v zadnji publikaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Krepko nad povprečjem držav, ki so vključene v raziskave, smo v Sloveniji tudi pri uporabi konoplje. Če je pri nas konopljo leta 2014 pokusila že petina petnajstletnikov, jo je v drugih državah le 15 odstotkov vrstnikov. Strokovnjaki so zaskrbljeni predvsem zato, ker tobak, alkohol in konoplja veljajo za vstopne ali prehodne droge. (Večer, 10. november)