Mednarodne novice

Begunci in migranti

Dve leti po zaprtju balkanske poti se tragedija beguncev še naprej stopnjuje. Takrat je  Bruselj za 6 milijard evrov in nekaj političnih koncesij usodo stotisočev beguncev porinil v roke Turčije, države, ki gosti največ beguncev na svetu; tri milijone in pol. Odločitev Bruslja prodati usodo beguncev na odprtem bazarju velike človeške tragedije in, posledično, predvsem Grčijo spremeniti v človeško deponijo je zapečatila usodo tisočev beguncev, ki so le za nekaj dni – ali celo le za nekaj ur – zamudili trenutek, ko je bilo z grških otokov še mogoče sorazmerno varno prek Balkana potovati proti srednji in severni Evropi. (Delo, 8. marec)

Italija

Italijanske volitve niso dale absolutnega zmagovalca, so pa med drugim prinesle prvega temnopoltega senatorja v zgodovini Italije. To je 62-letni Toni Iwobi, priseljenec iz Nigerije. Posebno pozornost širše javnosti je vzbudil, ker je kandidiral na listi desničarske protitujčevske stranke Liga. Toni Iwobi komentira: »Obstajata dve vrsti imigracij: regularna, ki je dobra, in ilegalna, ki je kaznivo dejanje povsod, razen v Italiji. Zakaj uvažati nove reveže, ne da bi jim bili zmožni zagotoviti prihodnosti?« (Dnevnik, 9. marec)

Madžarska

Pravnica na področju človekovih pravic v Helsinškem odboru v Budimpešti Gruša Matevžič komentira, da v vseh teh letih še nikoli nismo bili deležni takšnega pritiska, kot ga zdaj na nas izvaja madžarska vlada. Mediji so postali sredstvo, s katerim država sporoča to, kar želi, da državljani vedo. Preprosto ni več svobodnega razširjanja informacij. (Dnevnik, 10. marec)

Nacionalne novice

Palestina

Nekdanji slovenski veleposlanik v Izraelu Peter Toš komentira: “Slovensko priznanje Palestine je le eden, a pomemben ukrep v smeri prenehanja krutega okupacijskega režima, ki ga morajo preživljati Palestinci na Zahodnem bregu in v Gazi.” Zunanji minister Slovenije je že aprila 2015 prvič obljubil, da bo Slovenija priznala Palestino , četudi sama, a se do danes to ni zgodilo. Čas je za konec neodločnosti slovenske politike. (Večer, 9. marec)