Mednarodne novice

Mirovne operacije ZN

Generalni sekretar ZN António Guterres poudarja, da so mirovne operacije stroškovno učinkovite, vendar jih je potrebno prilagoditi novi realnosti. (Večer, 8. junij)

Begunci in migranti

Direktorica Evropskega inštituta za migracijsko politiko Elizabeth Collett komentira, da so se evropske institucije po dogovoru s Turčijo začele vesti, kot da jih migracije ne zadevajo več. Trenutno reševanje migracijskega vprašanja ni prednostna naloga Evropska unije. (Delo, 8. junij)

Če bi bilo obveščanje med državami boljše, se morda ne bi soočali zgolj z ogromno številko uradno pogrešanih, ampak bi se lahko usmerili v iskanje in pomoč tistim, ki so res popolnoma izginili, so žrtve trgovine z ljudmi. (Dnevnik, 9. junij)

Družba in politika sta humanitarni problem beguncev in migrantov prevedli v varnostno tvegano situacijo. Priseljenci so pahnjeni v vlogo grešnih kozlov, krivih za terorizem in kriminal. (Večer, 10. junij)

Populizem

Populizem je spretno izkoristil nezmožnost tako levice kot desnice, pa tudi EU, da artikulira in izvede program regulacije svetovne trgovine, migracij, finančne industrije, davčnih oaz in večkrat prevelike vloge multinacionalnih korporacij. Sodobni populizem je reakcija na anomalije globalizacije. Ali je ta reakcija ustrezna oz. ali prinaša rešitve za te anomalije, pa je zelo dvomljivo. (Delo, 10. junij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

V Sloveniji večina otrok brez spremstva izgine, zato bi bil poleg strokovne oskrbe nujen tudi pregon kriminalnih združb. (Delo, 8. junij)

Prosilci za azil v Sloveniji se pogosto pritožujejo, da je težko priti do zdravstvene oskrbe in prevoza v bolnišnico, da so socialni delavci vedno prezaposleni in si za težave beguncev težko vzamejo čas. Država tudi premalo naredi za mladoletne begunce in njihove potrebe glede šolanja in socialnega varstva. (Dnevnik, 10. junij)

Okoljski kriminal

Kriminal proti okolju postaja vse hitreje rastoči globalni problem. V Sloveniji je slednji četrta najbolj donosna nezakonita dejavnost. Žal se pogosto pregon okoljskega kriminala zaleti v interese industrije. (Delo, 12. junij)