Mednarodne novice

Klimatske spremembe

V zadnjih tednih se je več sto tisoč najstnikov odločilo, da bodo en dan na teden šolo obesili na klin. Politikom želijo sporočiti: potrebne so spremembe. Sporočilo, da sta okolje in planet od vseh in da se politiki igrajo s prihodnostjo vseh, predvsem pa najmlajših, preveva zadnje demonstracije, ki se vse bolj širijo po svetu. Protestniki, šolarji, dijaki in študentje po celem svetu sporočajo, da je čas, da odrastemo in prevzamemo odgovornost. (Večer, 9. februar)

Jedrsko orožje

Evropi, ki je varnostno največ izgubila z ameriško odpovedjo pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega, preostane prizadevanje, da ZDA, Rusija in Kitajska najdejo pot do novega sporazuma, ki bi odražal realnost multipolarnega sveta. (Večer, 11. februar)

Nacionalne novice

Slovensko-italijanski odnosi

Odmevne besede populističnega notranjega ministra Italije Mattea Salvinija na dnevu spomina na fojbe prejšnji konec tedna v Bazovici niso presenečenje, stališča italijanskega predsednika Sergia Mattarelle in še posebej predsednika Evropskega parlamenta, Italijana Antonija Tajanija pa že krhajo slovensko-italijanske odnose. Med drugim je dejal, da italijanske žrtve v kraških jamah niso bile le neke žrtve vojne, temveč etničnega sovraštva, svoj govor pa je zaključil z »Živela italijanska Istra in Dalmacija«. (Delo, 12. februar)