Mednarodne novice

Jeruzalem

Donald Trump se je občutljivega problema mesta Jeruzalem v povsem svojem slogu namesto s pinceto lotil s kladivom. Kakšne bodo posledice Trumpove odločitve, si ne upa napovedati nihče. Prav mogoče je, da bo izbruhnil tretji palestinski upor, intifada, zagotovo pa je proces pogajanj o dveh državah za dva naroda, o katerem Trumpov politični somišljenik, izraelski premier Benjamin Netanjahu, noče niti slišati, mrtev vsaj za tri leta, kolikor naj bi še trajal Trumpov mandat. Nemogoče si je namreč predstavljati, da bi ZDA v tem času lahko imele vlogo posrednika med Izraelci in Palestinci. (Večer, 8. december)

Kolumbija

V Kolumbiji imajo mir le tisti, ki so tiho in v nikogar ne drezajo. Kdor se zavzema za pravičnejšo Kolumbijo, je v smrtni nevarnosti. Lani so ubili 98 socialnih delavcev, letos do konca novembra 139. Gre za aktiviste, ki zahtevajo pravičnejšo delitev zemlje, da naravna bogastva ne ostanejo le v rokah bogatih družin in multinacionalk. Oblast vse poboje zanika. (Delo, 9. december)

Podnebne spremembe

Človeški možgani niso razviti tako, da bi lahko sešteli vse majhne dejavnike, ki vplivajo na podnebje in okolje ter oblikovali sklepe, kakšne bodo posledice. Pripravneje je razmišljati o kratkoročnem dobičku, tudi če je ta na račun podnebja in okolja. Žal je to šlo že tako daleč, da nas narava že zelo resno opominja, kako jo spravljamo iz idealnega ravnotežja. Letni časi tako ne nihajo več v mejah, ki smo jih poznali. Nihaji so že ekstremni, hitrost guganja je vse večja, za povrhu se gugalnica tudi nepričakovano ustavlja in zaganja. (Delo, 13. december)

Nacionalne novice

Recikliranje

Statistični urad Slovenije poroča, da je Slovenija lani reciklirala 58 odstotkov nastalih komunalnih odpadkov. To je 35 odstotnih točk več kot v letu 2010 in okoli 4 odstotne točke več kot lani. (Večer, 9. december)