Mednarodne novice

Sirija

Sirska – svetovna in državljanska – vojna še zdaleč ni končana. Več kot 400.000 izgubljenih življenj. Enajst milijonov ljudi, ki so izgubili streho nad glavo. Generacija otrok, ki ne pozna drugega kot vojne. Generacije ljudi, ki bodo trajno zaznamovane. Opustošena država, uničena družba. Razjarjena, skrajno občutljiva regija. Begunska kriza, ki je zamajala humanistične temelje EU in pospešila rasizem, ksenofobijo in neonacizem. Sedaj Idlib, kjer se na ofenzivo pripravljajo vladne sile, in kamor se je zateklo skoraj dva milijona beguncev. Ogroženih je več sto tisoč civilistov. Pripravlja se eksodus. A alarmi so izključeni. Že dolgo. (Delo, 7. september)

Podnebni dogovor

Kljub protestom, pozivom in dokazom se ukrepanje proti podnebnim spremembam zatika na vseh področjih. A glavna ovira je denar, še posebej pomoč bogatih držav revnim pri ukrepih zoper podnebne spremembe, čemur najbolj nasprotujejo ZDA. (Večer, 10. september)

Trgovina s tigri

Večer se sprašuje, kako je mogoče, da se najodurnejša trgovina s tigri in njihovimi deli odvija v “civilizirani” Evropi. Šokantna resnica je, da je tigre, skotene v ujetništvu v Evropi, mogoče prodati in kupiti za vrsto namenov, vključno za uporabo v cirkusih, za privabljanje turistov, marsikje celo za hišne ljubljence. V najslabšem primeru bodo končali v skritih klavnicah, ker na njih ni niti delčka, ki se ga ne bi dalo drago prodati. (Večer, 8. september)

Jemen

Dobra tri leta trajajoča vojna v Jemnu je odnesla več kot 10.000 življenj, a na obzorju ni videti miru, saj so se pogajanja o njem začela klavrno; pogajalcev upornikov v Ženevi ni bilo. Pravzaprav se nujno potrebna pogajanja sploh niso začela. (Dnevnik, 7. september)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar obtožuje nevladne organizacije, da ravnajo sporno, saj poskušajo vplivati na postopek ravnanja s tujci. Nevladne organizacije namreč napovedujejo poimensko, da bodo določene osebe izrazile namero zaprositi za mednarodno zaščito, vendar je nesprejemljivo, da so bile v nekaterih napovedih tudi grožnje z ovadbami zoper policiste, če bodo te osebe vračali na Hrvaško, kar bi seveda lahko vplivalo na postopke in na delo policistov. Nevladne organizacije zagotavljajo, da le zahtevajo spoštovanje slovenske zakonodaje in prava človekovih pravic, grožnje z ovadbami pa le uporaba legitimnih in zakonitih pravnih sredstev. (Delo, 8. september)

Dokumentacija, ki smo jo pridobili od ministrstva za notranje zadeve, potrjuje naše pisanje o nezakonitem zavračanju beguncev na južni slovenski meji. Urad varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer je pregledal policijske zapisnike in odkril protipravno ravnanje prav s tistimi migranti, ki smo jih intervjuvali v Bosni in Hercegovini. Policija sicer trdi, da nihče od obravnavanih migrantov ni prosil za azil. A pri varuhinji o tem dvomijo. (Dnevnik, 6. september)