Mednarodne novice

Begunci in migranti

Evropska unija se je življenja beguncev in migrantov očitno dokončno odločila izročiti v roke libijskim trgovcem z ljudmi, saj namerava zapreti osrednjo sredozemsko begunsko pot. Bruselj celo razmišlja o omejitvi delovanja humanitarnih organizacij pri reševanju na morju. Solidarnost je le črka na papirju. (Delo, 6. julij)

Trajnostni razvoj

Direktorica za trajnostni razvoj pri L’Oréal Alexandra Palt komentira, da so si do leta 2020 zastavili cilj, da se vsi morajo izobraževati. V ta namen so razvili program Beauty for a Better Life, s katerim ženskam v težkih ekonomskih in socialnih razmerah ponudijo zastonj izobraževanje. Lani so pomagali skoraj 3.300 ženskam iz 25 držav. (Delo, 8. julij)

Islamska država

Osvoboditev Mosula je le eden od številnih potrebnih žebljev v krsto samooklicane Islamske države (IS). Dobra novica je, da so Združeni narodi na pobudo koalicije proti IS pod vodstvom ZDA začeli zbirati sredstva za obnovo območij, iztrganih iz rok džihadistov, ter da podoben načrt obstaja tudi za Sirijo. Slaba pa je, da je Bližnji vzhod kljub temu, tudi v luči zaostritve med zalivskimi državami in Katarjem, vse večji sod smodnika. (Večer, 11. julij)

Nacionalne novice

Trajnostni razvoj

V Mariboru je socialno podjetje Robin Food odprlo prvo slovensko trajnostno trgovino s presežki hrane, v Ljubljani pa odpirajo bistro, kjer bodo prav tako reševali hrano pred odpadom. Robin Food tako začenja svojo misijo spreminjanja sistema za boljši svet brez zavržene hrane. V Sloveniji vsak posameznik zavrže med 70 in 80 kilogrami hrane na leto, na globalni ravni pa se letno zavrže 1/3 globalno pridelane in proizvedene hrane. (Dnevnik, 7. julij)

Jedrsko orožje

Slovenija je oktobra lani v Združenih narodih glasovala proti začetku pogajanj o konvenciji za prepoved jedrskega orožja. Pridružila se je tudi bojkotu Združenih držav in več kot tridesetim drugim državam, ki nasprotujejo pogajanjem o prepovedi jedrskega orožja. (Dnevnik, 8. julij)

Človekove pravice

Revščina, migranti, Romi in izbrisani. To so štirje problemi, ki jih je komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks obdelal v težko pričakovanem poročilu o stanju človekovih pravic v Sloveniji. Nevladne organizacije so v poročilu našle potrditev, da opozarjajo na prave težave. (Dnevnik, 11. julij)