Mednarodne novice

Afrika

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres: “Preveč pogosto Afriko razumemo skozi prizmo težav. Ko jaz pomislim na Afriko, vidim celino upanja, priložnosti in ogromnih potencialov.” (Večer, 12. april)

Sirija

Svet očitno ni več sposoben soglasno obsoditi vojnega zločina, kar bi po vseh mednarodnih konvencijah morala biti uporaba kemičnega orožja proti civilnemu prebivalstvu. Namesto tega v Varnostnem svetu ZN potekajo ”interpretacijske vojne”, kdo je moril s sarinom, enim najhujših bojnih strupov. (Delo, 6. april)

Trump je z raketiranjem Sirije postavil nov mejnik v sirski vojni in svet postavil na rob globalne vojne. (Večer, 8. april)

Begunci in migranti

Na tisoče beguncev in migrantov, ujetih v Srbiji, upa, da se bodo meje EU zanje vendarle odprle. Brutalnost policistov na srbskih mejah je velika. (Večer, 7. april)

Svetovni dan zdravja

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis in direktorica evropskega regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Zsuzsanna Jakab komentirata, da je vsaj vsak dvajseti Evropejec depresiven. Na svetovni dan zdravja vse pozivata k pogovoru o depresiji in pomoči, kjer je najlažja – med sošolci, sodelavci in prijatelji. (Večer, 7. april)

Lakota

Slovenski aktivist Tomo Križnar komentira, da je večina zemljanov po letu 2011 verjela, da se množično umiranje zaradi pomanjkanja hrane ne more več zgoditi. Prejšnji mesec sta dve agenciji ZN sporočili, da smrt zaradi lakote grozi poldrugemu milijonu otrok v Južnem Sudanu, Somaliji, Jemnu in severni Nigeriji. (Delo, 8. april)

Bosna in Hercegovina

Bosno 25 let po začetku vojne še vedno hromijo nacionalizmi in sam Daytonski sporazum, ki je sicer prinesel mir, toda država je ravno zaradi njega zapletena, nefunkcionalna in zato nesposobna reform. (Dnevnik, 6. april)

Madžarska

Viktor Orban je začel pohod na avtonomijo univerz. Sprejetje zakona, ki bo onemogočil delovanje Srednjeevropske univerze (CEU), je del Orbanove strategije, kako utišati še tisto malo kritičnih glasov v državi. (Večer, 6. april)

Nacionalne novice

Mednarodni dan Romov

Še vedno je v Sloveniji preveč romskih otrok, ki ne morejo v šolo, ker nimajo vode, da bi se z njo umili, ne elektrike, da bi se lahko pri luči učili. (Dnevnik, 8. april)

Begunci in migranti

Vršilka dolžnosti Urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojca Špec Potočar komentira, da ima novoustanovljeni urad poslanstvo povezovati vse akterje, ki so pomembni za oskrbo in integracijo beguncev in migrantov. Temelja sta spoštovanje človekovih pravic in strpnost. Kot pomembno ocenjuje sodelovanje z nevladnim sektorjem. (Delo, 10. april)