Mednarodne novice

Okoljevarstvo

Uvod v intervju se prične z navedbo, da je Maria Fernanda Espinosa Garcés predsednica 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Četrta ženska, ki zaseda to mesto. Za seboj ima vratolomno kariero na položajih, ki so jih tradicionalno zasedali moški. V intervjuju opozarja, da »80 odstotkov vseh emisij na našem planetu pride iz proizvodnje energije in transporta. Amazonija gori, vendar je problem v zraku nad njo. Emisij ne povzročajo samo požari v Amazoniji, čeprav je to zelo udobno verjeti. Globalno segrevanje je učinek našega razvojnega modela, ki je v veljavi po vsem svetu.« Hkrati izpostavlja, da »moramo biti ZN samokritični. Lahko bi naredili več, lahko bi naredili veliko bolje. Hkrati pa je treba vedeti, da Združenih narodov ne more nadomestiti nič drugega. Nič ne more nadomestiti tega multilateralnega sistema.« (Dnevnik, 7. september)

Mediji

Naklade padajo, tisk se konsolidira, milijarderji kupujejo medijske hiše in trendu ni videti konca. V zadnjih 15 letih je lastnika zamenjala skoraj polovica vseh časnikov in v zadnjih letih so naprodaj predvsem časopisi, ki so bili dolga desetletja v lasti družin. Ocenjujejo, da se bo takšna konsolidacija tiskanih medijev le še nadaljevala. Vprašanje je jasno – kako daleč bo šla in ali bomo čez nekaj let sploh še lahko govorili o četrti veji oblasti. Resnično, kako bomo oblast lahko nadzirali, če časopisov ne bomo več imeli? Oziroma kakšen bo ta nadzor, če bo večina dnevnega časopisja v rokah peščice lastnikov? (Delo, 7. september)

Robert Mugabe

Umrl je Robert Mugabe, gverilec, zaslužen za izbojevano neodvisnost Zimbabveja pred štirimi desetletji, nato pa odgovoren za več tisoč smrti v državljanski vojni in v jeseni življenja za gospodarski propad države. Njegova dediščina je tako razpeta od herojskega protikolonialnega boja do uzurpacije oblasti s pogromom nad političnimi tekmeci in pehanjem sodržavljanov v revščino. (Dnevnik, 7. september)

Parada ponosa

Sarajevo je bilo strpno pred nedeljo in bo strpno po nedelji do vseh. Žal tudi do politikov, ki se že dve desetletji napajajo iz delitev med ljudmi. V BiH ni treba biti del gejevske skupnosti, da bi razumeli, kako odrinjen je pripadnik gejevske skupnosti. V eni najrevnejših držav v Evropi veliko ljudi živi odrinjenih na rob družbe (ne glede na njihovo spolno usmerjenost). (Delo, 10. september)

Nacionalne novice

Strateški forum Bled

Blejski strateški forum o veliko razpravljal o multilateralizmu, migracijah, geopolitiki in EU, ki se ne more več zanašati na ZDA. Nekoliko je dogajanje zasenčil predsednik Borut Pahor, ki je s svojim osebnim mnenjem, da ne podpira turškega polnopravnega članstva v Evropski uniji in tako globoko užalil Turčijo in v prvi vrsti sedečega zunanjega ministra Mevlüta Çavuşoğluja. Do ne dolgo nazaj je bilo njegovo mnenje ravno obratno. (Delo, 7. september)