Mednarodne novice

Egipt

Pet let po vojaškem državnem udaru, s katerim je egiptovska vojska zaključila proces kontrarevolucije, je Egipt še manj svoboden kot v času vladavine Hosnija Mubaraka, katerega nekompetentna in skorumpirana oblast je pozimi 2011 poskrbela za največje demonstracije v zgodovini države. A revolucija – in z njo arabska pomlad – je zelo hitro končala v egiptovskem nacionalnem muzeju. Danes je Egipt država z največ političnih zapornikov na svetu (60.000 ljudi) in tretja po številu zaprtih novinarjev. (Delo, 7. julij)

Iranski jedrski sporazum

Iran in druge podpisnice jedrskega sporazuma poskušajo najti rešitve iz zagate, ki je nastala z odstopom ZDA od sporazuma in napovedjo novih sankcij proti Teheranu. Trumpa ne zanima, da je s svojo potezo v težaven položaj potisnil evropske zaveznice. (Dnevnik, 7. julij)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Predsednik republike Borut Pahor namerava za mandatarja predlagati prvaka SDS Janeza Janšo, vprašanje pa je, ali bo ta mandat tudi sprejel. Janša ima premalo podpore, da bi lahko sestavil vlado. (Dnevnik, 7. julij)

Begunci in migranti

Delo na podlagi pričevanj zavrnjenih prosilcev za azil poroča, da slovenska policija na meji s Hrvaško že vsaj mesec dni prisilno zavrača prosilce za azil, brez da bi prisluhnila njihovim zgodbam, kar je v nasprotovanju z mednarodnim pravom oziroma sistematično kršenje mednarodnih konvencij. (Delo, 11. julij)