Mednarodne novice

Sirija

Sirska mirovna pogajanja v Astani so prinesla nekaj novih predlogov in možnosti za mir, a za zdaj ni prostora za optimizem. Varna območja so doprinos, a prekinitev ognja bi morala veljati za vso državo. Častnik se sprašuje, kje so Združeni narodi, ki bi morali biti partner v iskanju rešitve, a se pogajanja dogajajo brez resne vloge mednarodne organizacije. (Delo, 4. maj)

Iran in Rusija sta na pogajanjih v Astani določala tempo igre. To bosta v oblikovanju sirske prihodnosti še počela in uresničevala lastne geostrateške interese v regiji. (Delo, 5. maj)

Japonska

Šinzo Abejeva napoved konca pacifistične ustave zagotovo ne bo v prid umirjanju razmer na Daljnem vzhodu. Severna Koreja ima sedaj še eno opravičilo za jedrski poskus. (Delo, 5. maj)

Islamska država

Morebiten vojaški poraz ISIS nikakor ne pomeni, da bo le-ta poražena tudi politično in/ali ideološko. Spopadi v Iraku in Siriji bodo sunitsko-šiitski konflikt le še poglobili, vojaški ostanki ISIS pa bodo gotovo zelo hitro našli novo obliko obstoja in delovanja. (Delo, 6. maj)

Begunci in migranti

Palestinski igralec in režiser Ahmed Tobasi komentira, da begunci prihajajo z vojnih območij, od koder so jih preganjale bombe, v Evropi pa jih čakajo policija, lakota in zapiranje mej. Obstaja verjetnost, da se bodo odzvali z maščevanjem in nasiljem, kar je vse, kar lahko storijo v danem trenutku. (Dnevnik, 6. maj)

Francija

Francija gre naprej z Emanuelom Macronom. Optimističen pogled liberalca je premagal populizem. Zagledanost v Evropo je prevagala nad zapiranjem vase v politični in ekonomski protekcionizem. Dostojanstven slog je izpodrinil vulgarnost. Pogum je premagal strah. (Delo, 7. maj)

Nacionalne novice

Holokavst

Na slovenski lokalni televiziji so predstavili holokavst kot judovsko zaroto, v kateri so bogati Judje s finančno podporo nacistom sami financirali holokavst, da bi s tem upravičili nastanek izraelske države. Direktor slovenskega Judovskega kulturnega centra Robert Waltl je napovedal kazensko ovadbo. (Dnevnik, 6. maj)