Mednarodne novice

Sirija

Šest let in pol po začetku vojne v Siriji – ta traja že dlje od druge svetovne vojne – na razžarjenem bližnjevzhodnem in globalnem geostrateškem obzorju ni videti konca najbolj krvavega konflikta našega časa. Nasprotno. »Sirska svetovna vojna«, v kateri na različnih straneh fronte sodeluje več deset držav, bo v prihodnjih tednih in mesecih dobila nove razsežnosti, saj je samooklicana Islamska država v Iraku premagana in bo v središču Sirija. (Delo, 4. september)

Irak

Predstavnica Norwegian’s People Aid Barbara Mali komentira, da je posilstvo norma. Prostor, kjer ima ženska možnost odločanja in kjer je spoštovana in enakovredna, ne obstaja. Ženska privolitev sploh ni vprašanje. Podobno je v asirski, kurdski, arabski in jazidski skupnosti: patriarhat je brutalen in vseobsegajoč. Vsem ženskam se dogaja isto. Tiste, ki niso bile žrtve spolnega nasilja, so izjeme. (Delo, 2. september)

Neenakost

Profesor na Fakulteti za družbene vede Rado Bohinc opozarja, da globalne neenakosti v bogastvu naraščajo. Namreč, vse večje je poglabljanje prepada med bogastvom in revščino. Ta izziv je mogoče rešiti z večjo veljavo delu v razmerju do kapitala pri upravljanju in prilaščanju. (Delo, 1. september)

Begunci in migranti

David Růžička, urednik in soustanovitelj združenja akademikov in novinarjev Odlišnost, in Robert Rowthorn, zaslužni profesor ekonomije na Univerzi v Cambridgeu, komentirata, da argument zapriseženih protimigrantskih politikov, ki beguncem in priseljencem očitajo, da v Evropo prihajajo zato, da bi izkoriščali socialne ugodnosti, ki jih dajejo države stare celine, je majav že na prvi pogled. Dejstvo je, da bi razprava o priseljevanju morala temeljiti na izmenjavi tehtnih, verodostojnih argumentov, in nikakor ne takšnih, zastrupljenih s politiko zastraševanja. (Večer, 5. september)

Mjanmar

Na zahodu Mjanmarja vojska vse bolj grobo obračunava s pripadniki ljudstva Rohingja, ki bežijo v Bangladeš, slovita politična opozicionalka in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi pa molči in zanika genocid. (Večer, 5. september)

Nacionalne novice

Enakost med spoloma

Sociologinja in raziskovalka na Mirovnem inštitutu Majda Hrženjak komentira, da ženske v delajo bistveno več neplačanega dela kot moški. To delo ne šteje in tako ženske omogočajo moškim, da oni delajo bistveno več dela, ki šteje, je vidno, cenjeno in produktivno. (Delo, 2. september)