Mednarodne novice

Libija

Nevzdržne razmere v Libiji, kjer se z afriškimi migranti trguje kot sužnji, so tako rekoč povsem zasenčile ostale teme dvodnevnega vrha Evropska unija – Afrika v Abidžanu. Najbolj viden dosežek vrha je načrt za razbitje trgovine z ljudmi in vrnitev migrantov, ujetih v Libiji, nazaj v njihove države izvora. (Delo, 1. december)

ICTY

Ustanovitev haaškega tribunala je bila pogumen in inovativen eksperiment brez precedens. Na začetku nihče ni vedel, kako bo deloval. Nihče ni verjel, da bo uspešen v boju proti nekaznovanju za najhujše zločine in da bo obsodil tudi najvišje politike in vojaške poveljnike. Žrtve so prvič dobile priložnost, da se soočijo s storilci, ki niso verjeli, da bodo morali odgovarjati za zločine. (Delo, 2. december)

Častnik Delo je objavil intervju z glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY) Sergeem Brammertzem, ki navaja: »Po skoraj desetletju dela s temno stranjo človeštva ne morem ravno reči, da uživam v svojem delu. Kljub temu se na nek način čutim privilegiranega, da imam možnost s svojim delom ustvariti pomemben vpliv, če sem v njem uspešen. ČE pogledam na zadevi, kot sta Karadžić in Mladić, sta sodbi v teh zadevah vplivni in izjemno pomembni. Upajmo, da je bila to zadnja vojna v Evropi.« (Delo, 2. december)

Jeruzalem

Ameriški predsednik Donald Trump bi v posmeh mirovnemu procesu Jeruzalem priznal za prestolnico Izraela. (Večer, 5. december)

Nacionalne novice

Revščina

Statistični kazalniki o revščini opozarjajo na dve dimenziji. Prvič, v revščini v zadnjem desetletju živi od 11 do 15 odstotkov prebivalcev Slovenije. Če pogledamo podatke o revščini med starejšimi osebami, je številka še bolj skrb vzbujajoča. Lani je pod pragom tveganja za revščino živela petina starejših od 75 let. Pred slabim desetletjem je v siromaštvu živela četrtina ljudi, starejših od 75. Siromaštvo daleč najbolj ogroža ženske, starejše od 75 let. Leta 2011 je 34,6 odstotka starejših žensk živelo pod pragom tveganja revščine. V zadnjih petih letih se razmere sicer izboljšujejo, a zelo počasi. (Delo, 5. december)