Mednarodne novice

Razorožitev

Visoki predstavnik Združenih narodov za razorožitev Izumi Nakamitsu komentira, da se je »število ljudi, ki so umrli v oboroženih spopadih, od leta 2005 povečalo za desetkrat. Konflikti se selijo v vasi in mesta, pri čemer vlade in nedržavni akterji še naprej uporabljajo orožje, ki je namenjeno za odprta bojišča«. (Dnevnik, 1. junij)

Svetovna zdravstvena organizacija

Ideja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da bi morala podjetja javno objaviti stroške raziskav, razvoja in proizvodnje zdravil, s čimer bi verjetno ustvarili pritisk za znižanje cen, je na zasedanju generalne skupščine WHO padla v vodo. Države preprosto branijo velikanske dobičke svoje farmacevtske industrije. (Dnevnik, 31. maj)

Bosna in Hercegovina

Če bo pravica zaspala ali če bomo ljudje pozabili, kako je v BiH lahko nastalo 657 taborišč, skozi katera je šlo okoli 200.000 ljudi, 30.000 pa jih je bilo ubitih, se nam vse to lahko ponovi. V slogu naslovnice revije Time se vprašajmo: »Se mora ponoviti?«. Sprašujmo se in ne dovolimo si, da se ponovi, komentira Delo. (Delo, 1. junij)

Migracije

Sociolog Urban Vehovar komentira, da ko zanikamo stisko sočloveka, zanikamo lastno človečnost. Prav zaradi tega je potrebno na vprašanje migracij odgovarjati dostojno in racionalno, s polnim zavedanjem njihovih realnih vzrokov in sočutjem do soljudi, ki so se znašli v stiski in iščejo boljše življenjske možnosti v najbogatejših in najbolj urejenih družbah na svetu. Ne smemo dovoliti, da v ospredje prideta strah in sovraštvo. (Večer, 4. junij)

Nacionalne novice

Marihuana

Dr. medicinskih znanosti Alojz Ihan komentira, da je marihuana škodljiva droga, ki zlasti mladostnike temeljito izpostavi tveganju, da jim poslabša življenjske perspektive – zdravstvene, izobrazbene, partnerske, karierne. Hkrati opozarja, da so mladi Slovenci v primerjavi z evropskimi vrstniki nenormalno benevolentni in nekritični do uživanja marihuane: več kot tri četrtine mladih jo poskusi, polovica jo pozneje vsaj neko obdobje redno uživa in ob tem celo mislijo, da je »zdrava«. (Delo, 31. maj)