Mednarodne novice

Iranski jedrski sporazum

Ameriški umik iz iranskega jedrskega sporazuma je velik udarec za globalno stabilnost in bo imel brez dvoma »tektonske« dolgoročne geostrateške posledice. Pri tem ne gre za histerično potezo voditelja dvomljivih sposobnosti, pač pa za sistematično rušenje (krhkega) ravnovesja, ki bi lahko imelo grozljive posledice. (Delo, 9. maj)

Nobenega dvoma ni, da je Donaldu Trumpu s svojo odločitvijo uspelo krepko omajati, če ne kar porušiti normativne temelje multilateralizma, brez katerih si je težko prestavljati kakršen koli svetovni red. Večstranski mednarodni sporazum z Iranom, ki je zanj tako sporen, je poleti leta 2015 po več kot desetletnih trdih pogajanjih podpisalo pet največjih jedrskih, za varnost in red na svetu še vedno najodgovornejših stalnih članic varnostnega sveta in Nemčija. Bolj verodostojnega mednarodnega sporazuma, katerega izvajanje nadzoruje IAEA, si verjetno ni mogoče predstavljati. (Delo, 9. maj)

Novinarstvo

Številni politiki se v najboljšem primeru ne zmenijo za grožnje novinarjem. V najslabšem primeru spodbujajo nasilje nad mediji in širijo nezaupanje do njih. Če novinarji ne morejo svobodno in varno opravljati svojega dela, je precej težje razkrivati kršitve človekovih pravic, korupcijo ali zlorabo politične moči. Javnost tako ne dobi dovolj informacij, da bi lahko dejavno vplivala na sprejemanje odločitev. In zato se krepijo nedemokratične sile. (Delo, 3. maj)

Nacionalne novice

Diskriminacija

Raziskava zagovornika načela enakosti je pokazala, da je v Sloveniji vse več neenakosti in diskriminacije, prav tako pa tudi, da se s temi pojavi še vedno ne soočamo na ustrezen način. Prijav diskriminacije je malo, najpogosteje se nanašajo na invalidnost, spol, versko prepričanje in raso. (Dnevnik, 5. maj)