Mednarodne novice

Transnacionalni organizirani kriminal

Jurij Fedotov, izvršni direktor Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC): »Če prezremo kriminal in svoja prizadevanja koncentriramo povsod drugod, se bo transnacionalni organizirani kriminal nenadoma ustalil, širil in zacvetel. Najbolj tragična značilnost kriminala ni le beda, ki jo povzroča, temveč njegova izjemna sposobnost prilagajanja. Bodimo si na jasnem; tako kot hijena sledi levu v upanju na hrano, je kriminal v senci konflikta.« (Dnevnik, 5. avgust)

Begunci in migranti

Pri poskusih upravljanja sredozemske migracijske poti se postavlja vprašanje, koliko človekovih pravic in spoštovanja mednarodnega prava je Evropska unija pri urejanju migracij še pripravljena upoštevati. (Dnevnik, 5. avgust)

Sirija

Frustrirana komisarka ZN za preiskovanje vojnih zločinov v Siriji Carla del Ponte je napovedala odstop. Mednarodni skupnosti očita, da za zaustavitev vojne ne stori ničesar. (Dnevnik, 8. avgust)

Iraški Kurdistan

Neodvisnost iraškega Kurdistana v mednarodni skupnosti za zdaj nima ravno veliko podpore, vendar so se regionalne oblasti v iraškem Kurdistanu vseeno odločile izvesti referendum. Vrstijo se številni notranji in zunanji pritiski na regionalno oblast. Ne glede na rezultat referenduma bo slednji močno vplival na dinamiko na Bližnjem vzhodu. (Delo, 8. avgust)

Klimatske spremembe

Kadar v Indiji sredi sezone dozorevanja kmetijskih posevkov globalno segrevanje pokaže svojo moč, kmetje pogosto prekolnejo nebo, ker jih je izdalo, nato popijejo strup in za vedno zaspijo na suhi zemlji. (Delo, 5. avgust)

Nacionalne novice

Trajnostni razvoj

Zaslužni profesor Univerze v Ljubljani Dušan Plut komentira, da v Sloveniji prevladuje nesonaravna energetska slika, kjer po konceptu okoljskega prostora več kot dvakrat presežemo planetarno (ekosistemsko) sprejemljivo rabo primarne energije na prebivalca Slovenije in petkrat presežemo zmogljivost ozračja glede proizvedenih emisij toplogrednih plinov na prebivalca Slovenije. (Delo, 5. avgust)

Klimatske spremembe

Zaradi klimatskih sprememb se je število vročinskih valov v zadnjih desetletjih v nekaterih predelih Slovenije potrojilo. Vročina zdaj v povprečju vztraja tudi dva dni dlje in prinaša za stopinjo bolj vroč zrak kot pred štirimi desetletji, so ugotovili raziskovalci v evropskem projektu HEAT-SHIELD. (Dnevnik, 4. avgust)