Mednarodne novice

Irak

Medtem ko iraške oblasti slavijo osvoboditev Mosula, civilisti in vojaki še naprej umirajo. Vsa energija iraških oblasti in mednarodnih (ne le) humanitarnih organizacij bi morala biti zdaj usmerjena v pomoč civilnemu prebivalstvu – to je z naskokom najbolj pomembna bitka vojne za Irak in celotno bližnjevzhodno regijo, vojne za prihodnost ljudi. Vojne, ki bo trajala še dolga leta, in vojne, ki jo izgubljajo le navadni ljudje. (Delo, 3. julij)

Sirija

Izraelski ustanovitelj mirovnega gibanja Gush Shalom Uri Avneri komentira, da kako lahko nekdo nekaj minut po napadu s plinom zatrdi, da je to storil Bašar al Asad. Politična logika ne gre v to smer. Bašar al Asad je v zadnjem času zmagoval. Nobenega razloga ni imel za to, da bi naredil nekaj, kar bi osramotilo njegove zaveznike, še posebej Ruse. (Delo, 4. julij)

Begunci in migranti

Evropska unija begunce in migrante izroča Libiji, padli državi in s tem še bolj polni Sredozemlje z mrtvimi, ki postaja največje neoznačeno množično grobišče v Evropi. (Delo, 5. julij)

Svetovni dan čebel

Pobuda Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je dobila soglasno podporo delegatov 40. zasedanja konference organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu. Potrditev pobude pomeni zadnji, tretji korak v uradni obravnavi na ravni te organizacije. Pred tem so pobudo že dvakrat podprli njeni strokovni organi. Obravnava se bo zdaj nadaljevala v New Yorku, kjer se dokončna potrditev novega svetovnega dne na generalni skupščini ZN pričakuje decembra letos. (Delo, 5. julij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Lani poleti je bilo celo večini prestrašenih nacionalistov v Sloveniji jasno, da drastični ukrepi na meji proti beguncem in migrantom niso več potrebni. Dnevnik se sprašuje, če je to jasno tudi vladi, ki je kupila 400-kilometrsko zalogo rezalne žice, kar je popolna potrata javnega denarja. Zaprta meja za begunce in migrante je le voda na mlin tihotapcem ljudi. (Dnevnik, 29. junij)

Človekove pravice

Forum romskih svetnikov, ki združuje romske predstavnike v občinskih svetih, je na predsednika državnega zbora in vlado naslovil zahtevo za spremembo ustave. Romi zahtevajo status narodne manjšine in svojega poslanca. “Ker smo tudi mi narod,” je odločen predsednik foruma Darko Rudaš. (Dnevnik, 3. julij)