Mednarodne novice

Madžarska / begunci in migranti

Pravnica iz madžarskega helsinškega odbora Gruša Matevžič: “Zakon, kjer je vsaka pomoč migrantom in azilantom kazniva, predstavlja neposredno in resno grožnjo človekovim pravicam in njihovim zagovornikom. Kaznivo je dajanje pravne pomoči, ki temelji na številnih pravnih normah EU in mednarodnih pravnih normah in je povsem običajna aktivnost v kateri koli demokratični družbi, velikokrat celo financirana s strani države.” (Večer, 28. junij)

Begunci in migranti

Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani: “Leta 2017 je bilo v Evropski uniji (EU) vloženih 650.000 prošenj za azil, od tega 416.000 v le treh državah: Nemčiji, Italiji in Franciji. To je očitna krivica, povezana z dublinsko uredbo, ki je vir vse pogostejših napetosti in sporov med državami članicami. Uredbo je treba spremeniti. Potrebujemo pravičnejši in učinkovitejši evropski azilni sistem. Evropski parlament je že novembra 2017 z veliko večino sprejel predlog za pravično porazdelitev prosilcev za azil. Pisal sem voditeljem držav in vlad EU in jih prosil, naj to besedilo uporabijo kot izhodišče za reforme.” (Delo, 28. junij)

Denuklearizacija

Delo poroča, da je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon na Džedžu forumu napovedal denuklearizacijo Korejskega polotoka, vendar se ni slepil, da bo pot do sprave lahka. (Delo, 29. junij)

Turčija

Demokracija v Turčiji se pod predsednikom Recep Tayyip Erdogan spreminja s slabega na slabše. Po novem ima skoraj neomejena pooblastila, svojo državo pa pelje nazaj v čase Otomanskega cesarstva in absolutistične diktature. (Večer, 30. junij)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Ne relativni zmagovalec volitev Janez Janša (SDS) ne drugouvrščeni Marjan Šarec (LMŠ) za zdaj ne moreta sestaviti vlade. To je jasno tudi po pogovorih predsednika države Boruta Pahorja z vodji vseh poslanskih skupin. Kljub temu Marjan Šarec izvaja intenzivne pogovore za sestavo vlade in ministrskih položajih. (Delo, 4. julij)