Mednarodne novice

Sirija

Obroč okoli Alepa je sklenjen. Oskrbovalne poti proti vzhodnemu, uporniškemu delu mesta so prekinjene. Po štirih letih bojev je uporniški del Alepa tik pred padcem, sirska vojna pa pred prelomnico. (Delo, 30. julij)

Klimatske spremembe

Leto 2016 je do zdaj najtoplejše leto, ki podira rekorde povprečnih temperatur zadnjih desetletij. Na podlagi analiz je segrevanje še hitrejše, kot so domnevali klimatologi. Najbolj se segreva severna polobla. (Delo, 28. julij)

Humanitarna pomoč

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides komentira, da je Evropska unija največji donator pomoči potrebnim na svetu. Po njegovi oceni evropska solidarnost obstaja na vseh ravneh in v vseh oblikah. Kot primer je navedel njegov obisk v begunskem taboru na meji med Mavretanijo in Malijem, kjer hudo podhranjeni programi Združenih narodov ne bi preživeli brez evropskega denarja (ECHO). (Delo, 28. julij)

Begunci in migranti

Če propade dogovor med Evropsko unijo in Turčijo o zajezitvi migracij, se bo ponovno okrepil migrantski tok čez Egejsko morje v Grčijo. Evropa se mora pripraviti na potencialno velik dotok beguncev in migrantov. (Dnevnik, 3. avgust)

Terorizem

Nemška družba se sprašuje, koliko je h krvavemu tednu zaradi terorizma pripomogla tudi sama z morebiti ne najbolj uspešno integracijsko politiko. (Dnevnik, 30. julij)

Skrajneži samooklicane Islamske države izgubljajo ozemlje, zato pozivajo k terorističnim napadom na svoje sovražnike. Zgodili se bodo, vprašanje je le kdaj in kje. (Večer, 3. avgust)

Nacionalne novice

Pravice otrok

Slovenija je novelirala Zakon o preprečevanju nasilja v družini, pri čemer bo odslej telesno kaznovanje tudi zakonsko prepovedano. Tako Odbor ZN za človekove pravice kot Svet Evrope sta Slovenijo že nekaj let redno opominjala na nedopustnost odsotnosti zakonske prepovedi, ki sedaj vstopa v veljavo. (Delo, 23. julij)