Mednarodne novice

Klimatske spremembe

Še slab teden dni nas loči do 8. oktobra, ko bo medvladni forum o podnebnih spremembah (IPCC) predstavil posebno poročilo o vplivih dviga globalnih temperatur za 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem in s tem povezanih možnostih za zmanjšanje svetovnih izpustov toplogrednih plinov. Na znanstvenih dognanjih osnovano poročilo bo po pričakovanju nevladnih organizacij precej alarmantno, okoljevarstveniki pa si obetajo, da bodo z njim lažje prisilili vlade po svetu k hitrejšemu in bolj ambicioznemu ukrepanju. (Dnevnik, 2. oktober)

Nekdanji švedski premier in zunanji minister Carl Bildt komentira, da se je »na globalnem vrhu za podnebno akcijo v San Franciscu pred dnevi veliko govorilo o številnih alarmantnih poročilih, ki so izšla v zadnjih mesecih in letih. Resnično pa so se osredotočili le na eksponentni časovni načrt za podnebno akcijo, novo glavno raziskavo, ki dokazuje, da nadaljnja uporaba tehnologij z nefosilnimi gorivi napreduje ne le sorazmerno, temveč tudi eksponentno. Morda ne opazite, toda uporaba sončne in vetrne energije se vsaka štiri leta podvoji. Če se bo ta trend nadaljeval, bi do leta 2030 lahko s tema oblikama obnovljivih virov energije zadovoljili najmanj polovico globalne potrebe po elektriki. In ni razloga za skrb, da se ta napredek v prihodnje ne bi mogel stopnjevati.« (Večer, 3. oktober)

Svobodna trgovina

Izjave ZDA o vojaški blokadi tuje trgovine so politično neodgovorne. Groza nas mora biti, da si vodilni politiki takšno neodgovornost privoščijo in da sistem to dopušča, da proti takšni destruktivni agresivnosti in tudi suicidalnosti, kot vidimo, ni več zavor. Pri tem se tudi zlorablja generalno skupščino ZN, ki je bila ustanovljena za mednarodno dogovarjanje in preprečevanje vojn, saj se jo je sprevrnilo v grozilnico in ovili v vojno hujskaštvo. In ker je bila ZN zamišljena in ustanovljena kot ključni element miroljubne ureditve po drugi svetovni vojni, je njeno razvrednotovanje pomemben vidik razpada tiste ureditve. (Dnevnik, 3. oktober)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

Slovenske okoljske nevladne organizacije pozivajo Vlado Marjana Šarca, da mora upoštevati znanstvena dognanja IPCC, prihodnje leto pa zvišati podnebne cilje do leta 2030, da bodo skladni s ciljem 1,5 stopinje Celzija. Slovenska Vlada bo morala odreči politično in finančno podporo fosilnim virom, ta sredstva pa preusmeriti k čistejšim alternativam in trajnostnim praksam pri rabi energije, prometa in kmetijstva. (Delo, 3. oktober)