Mednarodne novice

Jemen

Kljub sistemu, ki so ga Združeni narodi (ZN) vzpostavili maja lani, da bi olajšali dostavo komercialnega blaga skozi blokado, jemenski prebivalci ne dobijo hrane in drugih nujnih življenjskih potrebščin. Povsem so odvisni od humanitarne pomoči. (Večer, 4. november)

Kurdi

Dober mesec po referendumu o neodvisnosti je iraški Kurdistan v ozemeljsko, politično, strateško in vse bolj tudi ekonomsko najslabšem položaju po pomladi 2003, ko so pešmerge po padcu režima Sadama Huseina vzpostavile avtonomijo kurdskih območij na severu Iraka. (Delo, 28. oktober)

Afganistan

Po šestnajstih letih vojne v Afganistanu se ozemlje, ki je pod nadzorom okupacijskih sil, še naprej krči. Spopadi, ki potekajo skoraj po celotni državi, se vse bolj približujejo večjim urbanim središčem, kar povzroča vse več žrtev med civilisti. Ker so Talibi vse močnejši, se številni razseljeni domačini zaradi možnosti izbruha novih spopadov bojijo vrniti domov. (Delo, 4. november)

Katalonija

Danes so v resnici oboji rekli »narazen«, najprej Barcelona v regionalnem parlamentu: ko so razglasili neodvisno republiko Katalonijo, kmalu zatem Španija v nacionalnem senatu: ko so pritrdili podreditvi Katalonije Madridu. Zgodovinske priložnosti, da bi si vendarle podali roko, ni več, Katalonija in Španija sta se dokončno razklali. (Delo, 28. oktober)

Človekove pravice

Matjaž Gruden: “Bolj kot populistične prepovedi burk bi za pravice žensk, kot tudi za javni red, varnost in sožitje v Evropi, dosegli z doslednim spoštovanjem enakopravnosti in človeškega dostojanstva za vse državljane.” (Večer, 7. november)

Nacionalne novice

Tožilstvo

Novi generalni državni tožilec Drago Šketa je med stalne prioritete njegove funkcije, ki so pregon gospodarskega, korupcijskega in organiziranega kriminala, dodal še bolj učinkovit pregon kaznivih dejanj zoper ranljive ter pregon kibernetskega kriminala, terorizma in javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. (Dnevnik, 28. oktober)

Uradna razvojna pomoč

Sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Janez Rogelj komentira, da je potrebno okrepiti možnost sodelovanja malih in srednje velikih podjetij (MSP) v mednarodnem razvojnem sodelovanju. Evropska unija (EU) to lahko doseže, da sklad EDF razdeli na dva dela, in sicer 75% sredstev (okoli 30 milijard evrov letno) uporabi na način, kakršen je že v veljavi, 25% sredstev (okoli 7,5 milijarde evrov letno) pa nameni manjšim projektom do višine 2 milijona evrov, katere bi lahko izvajala predvsem MSP. Dosedanji način financiranja je dostopen le velikim podjetjem iz večinoma »starih« članic EU, MSP pa so lahko kvečjemu partnerji ali podizvajalci. (Dnevnik, 28. oktober)