Mednarodne novice

Svetovni humanitarni vrh

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon je bil po svetovnem humanitarnem vrhu globoko razočaran. Njegov cilj je bil zaradi kritičnih razmer povečati proračun ZN za pomoč beguncem, a so mu vsi veliki obrnili hrbet. Srečanje je klavrno propadlo. (Delo, 26. maj) 

Begunci

Hrvaški novinar Ladislav Tomićić komentira, da je težko kdo takšen, da bi verjel v Evropo tako močno kot begunci v blatu na makedonsko-grški meji. Mesece so verjeli, da bo Evropa odgovorila na njihove klice na pomoč. S premeščanjem ljudi iz Idomenija po Grčiji je tega upanja konec. Vso upanje je bilo zaman. (Večer, 26. maj)

Begunska pot se je ponovno usmerila preko Sredozemlja, ki ponovno postaja grobnica migrantov. Samo prejšnji teden je prečkanje Sredozemlja zahtevalo najmanj 700 življenj. (Večer, 30. maj)

Mirovne operacije Združenih narodov

Tako imenovani krizni menedžment ZN je več kot pol stoletja deloval kolikor toliko solidno. Brez ZN in njihovih mirovnih operacij bi bil velik del Afrike danes v še veliko slabših razmerah. Modre čelade so kljub pogostim kritikam vendarle odigrale svojo vlogo v številnih krizah. Problem je, da danes ZN niso več ustrezno „oboroženi“ za obvladovanje novodobnih kriz, kot je sirska ali libijska. Potrebna je reforma svetovnega sistema kolektivne varnosti. (Delo, 26. maj) 

Konoplja

Zdravnik Dušan Nolimal komentira, da zagovorništvo bolnikov, ki potrebujejo zdravila iz konoplje, narekuje zdravnikom, farmacevtom, državnim uradnikom, pravnikom, kriminalistom in drugim strokovnjakom, da se ustrezno izobrazijo ter zavzamejo za spremembe v razvrščanju in regulaciji konoplje. To bo omogočilo raziskovanje, razvoj in dostopnost zdravil iz konoplje ter ustrezno informiranje bolnikov. (Delo, 26. maj) 

Barack Obama na Japonskem

Predsednik ZDA Barack Obama se je v Hirošimi srečal s hibakušami, ki so preživeli jedrsko bombardiranje. S tem dejanjem je upravičil svoje prejetje Nobelove nagrade za mir. (Delo, 26. maj)

Nacionalne novice

Afrika / slovenska podjetja

Za slovensko gospodarstvo na hitro razvijajočih se afriških trgih tičijo velike priložnosti. Čeprav je celina pred velikimi demografskimi in razvojnimi izzivi, prav ti ponujajo priložnost za slovenska podjetja, ki bi se za nastop na tem trgu lahko odločili s povezovanjem v konzorcije. (Dnevnik, 26. maj)

Mladoletni begunci

V enemu od slovenskih centrov za tujce je bilo več kot mesec dni zaprtih šest otrok. Predstavnica Amnesty International Jerneja Turin komentira, da je že zapiranje migrantov na splošno problematično. Tako po slovenski zakonodaji kot po mednarodnem pravu pa je absolutno prepovedano zapiranje mladoletnikov. Slovenija mora najti alternativne nastanitvene opcije. (Dnevnik, 28. maj) 

Svetovni dan brez tobaka

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob dnevu brez tobaka poudarja prednosti novega slovenskega zakona, ki med drugim prinaša enotno embalažo, varnostni strokovnjak Iztok Podbregar pa opozarja na tveganje, da bomo s tem še povečali črni trg. Ta v Sloveniji že sedaj znaša 60 milijonov evrov. (Delo, 31. maj)

Revščina

Varuhinja za človekove pravice Vlasta Nussdorfer opozarja, da se v Sloveniji povečujejo socialne in ekonomske razlike. Okoli 14,5 odstotkov prebivalcev Slovenije živi pod pragom revščine, kar je vsak sedmi Slovenec, pri čemer živijo v revščini celo nekateri zaposleni. (Dnevnik, 31. maj)