Mednarodne novice

Jedrsko orožje

O tem, da bo 2. avgusta pokopan sporazum o uničenju jedrskih raket srednjega in kratkega dometa, nihče več ne dvomi. Toda opazovalci razpletanja nove »hladne vojne« opozarjajo, da bodo kmalu ogroženi tudi vsi drugi dogovori med Moskvo in Washingtonom, ki so omejevali najbolj smrtonosno orožje na svetu. (Delo, 27. julij)

Spolno nasilje

Mednarodna pravnica Celine Bardet komentira, da »posilstvo postane vojno orožje, ko hočete uničiti osebe. Je sistematično, nikoli izolirano, zelo nasilno in v popolnem nasprotju s spolno privlačnostjo. Ponekod so ženskam potiskali v vagino steklenice ali streljali vanje, v Siriji so ženske sistematično posiljevali v zaporih, enako v Libiji in Burmi, vedno na ukaz nekoga na višjem položaju.« (Delo, 27. julij)

ZDA

Docent ekonomije na New College of Florida Mark Paul in študent na New College of Florida Connor Rupp komentirata, da »Trumpova agenda zanikanja podnebnih sprememb je v polnem zamahu. Njegova administracija je sprejela že 117 ukrepov, s katerimi je odpravila ali zmanjšala obstoječe podnebne regulacije, in še mnogo jih bo. Kajti Trump uporablja vsa razpoložljiva sredstva, tudi izvršne ukaze, da bi ukinil ukrepe za varstvo okolja ter povečal pridobivanje fosilnih goriv in proizvodnjo umazane energije. Očitno želi za vsako ceno preseči razcvet industrije s fosilnimi gorivi, do katerega je prišlo v mandatu njegovega predhodnika.« (Večer, 30. julij)

Nacionalne novice

Okoljevarstvo

Dan ekološkega dolga, ko človeštvo porabi vse vire, ki jih narava lahko pridela oziroma obnovi v enem letu, je letos nastopil najbolj zgodaj v zgodovini; 29. julija, lani je 1. avgusta. Slovenija je proračun svoje narave porabila še hitreje od svetovnega povprečja, 27. aprila, lani 11. maja. Če hočemo doseči cilje pariškega podnebnega sporazuma in porabo omejiti na obnovitvene zmogljivosti ene Zemlje, bo treba nujno razogljičiti gospodarstvo. (Delo, 29. julij)