Mednarodne novice

Begunci in migranti

Na Balkanu se obeta nova migrantska drama. Unija ni pripravljena spremeniti svoje migrantske politike. Raje bo tvegala, da bodo ljudje umirali na njenih mejah. Bosna in Hercegovina je nova postaja na balkanski begunski poti. Združuje migrante, ki so se prebili v državo iz Grčije skozi Albanijo in Kosovo ter iz Srbije in Črne gore. Policijsko nasilje, islamofobija in nizke temperature so za begunce smrtna past. Ko bodo v bosanskem žepu zmrznili prve ženske ali otroci, bodo nemara tudi v EU ugotovili, da so popolnoma odpovedali. (Delo, 26. oktober)

Združeni narodi

Sociolog Tomaž Mastnak komentira, da Združeni narodi (ZN) včasih izrečejo pravilne stvari, včasih pa služijo interesom kakšne močne države. Primer je zadnje zasedanje Generalne skupščine ZN. Komentator se sprašuje, kaj je nastalo iz ideje ZN. V instituciji, ki naj bi skrbela za mir na svetu, so nastopali vojni hujskači. Situacija je zelo žalostna. (Delo, 27. oktober)

Politika do drog

Donald Trump je 73. zasedanje Generalne skupščine ZN izkoristil za obuditev ameriških načrtov za vojno proti drogam. Poskusi izkoreninjanja ponudbe in uporabe drog, ki temeljijo na prohibiciji in represiji proti ljudem, ki droge uporabljajo, so se izkazali za zapravljive in kontraproduktivne. Namesto retorike vojne proti drogam in sveta brez drog, je potrebno razpravljati o človekovih pravicah in pristopih zmanjševanja škode, ki so racionalen in pragmatičen odgovor na potencialno nevarna vedenja in temeljijo na znanosti, odgovornosti in skrbi za javno zdravje. (Delo, 27. oktober)

Nacionalne novice

Človekove pravice

Dnevnik komentira, da varuh človekovih pravic nastavlja ogledalo oblastnikom, nima pa izvršilne moči; ne more kaznovati kršiteljev. Zato sta še kako pomembna njegova moralna teža in pogum. Oblastniki namreč tistega, kar jim pokaže v ogledalu, niso veseli. (Dnevnik, 27. oktober)