Mednarodne novice

ZDA / okoljevarstvo

ZDA so s Trumpom postale država, ki uradno zanika znanstvena dejstva glede podnebnih sprememb in izvedel napad na okoljsko politiko – napovedal ukinitev ameriške okoljske agencije EPA, zmanjšanje proračuna za okoljske raziskave in odstop od pariškega dogovora. (Delo, 26. maj)

Severna Koreja

Oboroževanje Severne Koreje je že prestopilo črto jedrske varnosti. Napetost v regiji se stopnjuje, ZDA pa krepi tamkajšnjo vojaško prisotnost. Vsekakor bi bila vojna s Severno Korejo katastrofa, kar je poudaril tudi ameriški minister za obrambo James Mattis. (Delo, 29. maj)

 G7 / begunci in migranti

Vrh G7 je bil na Siciliji, to so evropska vrata za migrante. Kljub temu so velike sile temo nalašč obšle. Ko je italijanski premier govoril o afriških migracijah, se Trumpu ni zdelo niti, da bi si nadel slušalke in slišal prevod. (Delo, 31. maj)

Nacionalne novice

Afganistan

Slovenski etnografski muzej je odprl razstavo o Afganistanu, ki prikazuje slovenski pogled na to državo. Afganistan iztrga iz pogleda, da predstavlja le prostor vojnih spopadov, ruševin in množic, ki poskušajo ubežati smrti. Razstava je klic k humanosti in preprečevanju islamofobije. (Večer, 25. maj)

Zelena mobilnost

Slovenija bo imela pri predvidenem zniževanju emisij največ težav s prometom. Nujne so politike v zeleno mobilnost, država pa se raje osredotoča na gradnjo novih cest. Zavedati se moramo, da ima zelena mobilnost ima številne pozitivne učinke – manjše onesnaževanje zraka, manj hrupa, manj prometnih nesreč, manj prometne gneče in nižja vlaganja v infrastrukturo. (Delo, 27. maj)