Mednarodne novice

Sirija

Razmere v več tednov obleganem Alepu so po poročanju agencij in tistih, ki jim je uspelo zbežati iz vojnega kaosa, obupne. V mestu vlada popolna zmeda. Tisti predeli, kjer potekajo najbolj srditi boji, se po pripovedi ljudi, ki jim je uspelo zbežati, spreminjajo v četrti duhov, povsod drugod pa tudi zaradi dodatnih pribežnikov še bolj kritično zmanjkuje hrane, vode in zdravil. (Delo, 30. november)

Begunci in migranti

Evropski, grški in turški uradniki skorajda v en glas želijo, da se dogovor EU-Turčija o zajezitvi migracij ohrani pri življenju, saj naj bi deloval, vendar ga na številnih koncih najeda evropska nesolidarnost. (Dnevnik, 26. november)

Vprašanja množičnih migracij v nobenem primeru ne bo mogoče naslavljati z militarizacijo državnih mej, žičnimi in drugimi zaporami. Svetovna in evropska zgodovina migracij nazorno kaže, da gibanja ljudi dejansko ni mogoče ustaviti ne glede na varnostne ukrepe. (Delo, 26. november)

Podnebne spremembe

Otoplitev oceanov povzroča preseljevanje rib in ptic v arktičnih območjih, kar že maje temelje prehranske varnosti. Slednji proces je nepovraten, ima resne posledice za ekosisteme in lahko v bližnji prihodnosti postane precej resen problem človeštva. (Delo, 24. november)

Nacionalne novice

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Iz podatkov slovenske policije je razvidno, da so bile ženske, žrtve prijavljenih nasilnih kaznivih dejanj, največkrat žrtve prav nasilja v družini. Še vedno je velik problem skrito nasilje, saj se po oceni nevladnih organizacij le peščica žensk odloči, da prijavi nasilje nad njimi. (Večer, 26. november)

Begunci in migranti

Migracijski pritisk na Slovenijo se stopnjuje. Slovenska Vlada ima na soočenje z begunsko problematiko dve možnosti: ali poveča nastanitvene kapacitete za prosilce za azil ali pa z zakonom omeji priznavanje mednarodne zaščite. (Večer, 25. november)

Čeprav je balkanska pot uradno zaprta, v Slovenijo prihaja vse več beguncev. Nič več na očeh javnosti, ampak po skrivnih poteh. Njihova potovanja so nevarna in draga. (Dnevnik, 30. november)