Mednarodne novice

Mirovne operacije ZN

Danes mineva 70 let od ustanovitve prve mirovne operacije Združenih narodov. Odtlej se je na vseh koncih sveta zvrstilo 63 operacij pripadnikov mirovnih sil OZN, trenutno je aktivnih 14, v njih pa sodeluje 110.000 pripadnikov iz 125 držav, tudi iz Slovenije. Pripadniki iz Slovenije so doslej sodelovali v šestih misijah (560 vojakov in vojakinj, 142 policistk in policistov). Slovenske oblasti so sporočile, da se ob tem dnevu pridružujejo izrazom podpore in zahvale uniformiranemu in civilnemu osebju na misijah OZN ter izražajo svoje spoštovanje vsem tistim, ki so v prizadevanjih za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti izgubili življenja. »Zaradi njih je svet boljši,« so dodali. So pa imele modre čelade tudi svoje slabe trenutke, zlasti v povezavi z obtožbami o finančnih malverzacijah in o spolnih napadih na civiliste. (Dnevnik, 29. maj)

Irska

Resnici na ljubo, za tako dolgotrajno zatiranje žensk na Irskem niso bili krivi samo moški v dolgih oblekah (katoliška duhovščina), ampak tudi večina preostalih moških, ker jih vse predolgo ni motil drugorazredni položaj žensk v družbi. Ko so Rosita Sweetman in še devet Irk leta 1970 ustanovile gibanje za osvoboditev irskih žensk, so Irkam zanikali vrsto državljanskih pravic na podlagi spola. Po 35-letnem boju so Irke vendarle zmagale v boju za to, da bi bile gospodarice svojega telesa. (Dnevnik, 29. maj)

Madžarska

Madžarska vlada je v parlament poslala predlog zakona, ki predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Predlog zakona predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami. Zakonodaja bo prosilcem za azil odrekla ključno pomoč ter dodatno razplamtela javni diskurz in ksenofobično naravnanost. (Dnevnik, 30. maj)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Čeprav se Janševi SDS obeta prepričljiva zmaga, tudi tokratna volilna napoved kaže, da brez LMŠ niti desnosredinska niti levosredinska vlada ne bosta mogoči. (Delo, Dnevnik, Večer, 25. maj)

Begunci in migranti

Slovenija se je že ponudila, da pripravi ukrepe, s katerimi bi zajezili prihode novih beguncev in migrantov. Ukrepov, kako rešiti situacijo tam, od koder ljudje bežijo, pa od nikoder. Hkrati od politikov z desnice v okviru predvolilnih kampanj poslušamo zavajanja in laži o beguncih in s tem dodatno vnašajo napetosti in sovraštvo v družbo. Trdijo, da nam odžirajo kruh, saj da za vsakega moramo nameniti mesečno skoraj dva tisočaka. Da je to daleč od resnice in da prosilec dejansko dobi le 18 evrov žepnine, vse drugo so stroški, ne nazadnje tudi za osebje, ki si zaradi prosilcev in beguncev služi kruh, populistov in demagogov ne zanima. Bi pa bilo zato toliko bolj koristno, da bi volivci v tem času vsaj za trenutek razmislili, kdo so tisti, ki nosijo odgovornost, da v deželi ne dosegamo življenjskega standarda, ki so nam ga obljubljali. Begunci, prosilci za azil to nikakor niso. (Večer, 24. maj)

Konkurenčnost Slovenije

Slovenija je na lestvici konkurenčnosti Mednarodnega inštituta za razvoj menedžmenta (IMD) pridobila šest mest in je zdaj 37. Slovenska konkurenčnost se izboljšuje. Največji napredek je Slovenija dosegla pri gospodarski uspešnosti, dokaj visoke ocene ohranja tudi pri infrastrukturi. Na žalost pri vladni in poslovni učinkovitosti še naprej ostaja v spodnjem delu lestvice. Ključni dejavniki privlačnosti Slovenije so usposobljena delovna sila, visoka izobrazbena raven in zanesljiva infrastruktura, največje slabosti pa neusposobljene vlade, neučinkovit pravni red, nekonkurenčna davčna ureditev, nestabilna in nepredvidljiva politika, podjetjem neprijazno okolje, neučinkovita delovna razmerja, nekakovostno upravljanje podjetij in otežen dostop do finančnih virov. (Dnevnik, 24. maj)