Mednarodne novice

Jedrsko orožje

Le čudež lahko prepreči, da se ZDA ne bodo enostransko umaknile iz dvostranskega sporazuma o prepovedi jedrskih izstrelkov kratkega in srednjega dosega, ki sta ga davnega leta 1987 podpisala ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Stara celina bo tako spet vroča tarča najbolj smrtonosnega orožja. (Delo, 25. januar)

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Ob glavni komemorativni slovesnosti na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem so ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta po svetu opozorili predvsem na porast antisemitizma in pozvali k ohranjanju spomina na vse žrtve nacifašizma. (Dnevnik, 28. januar)

Klimatske spremembe

Vse več je raziskav, ki odkrivajo neznano in kažejo, da so podnebne spremembe še bolj usodne, kot napovedujejo sedanji modeli. Svetovni oceani se pospešeno segrevajo, kar ogroža raznolikost morskega življa in preskrbo s hrano. Med drugim bi se zaradi toplotnega raztezanja gladina morja, ki se že tako viša zaradi taljenja ledu, zvišala še za dodatnih 30 centimetrov. (Večer, 28. januar)

Egipt / Francija

Emmanuel Macron je med obiskom pri Fatahu Al Sisiju obžaloval aretacije blogarjev, novinarjev in političnih aktivistov, a pragmatično tega s čim konkretnim ni podprl. Nevladne organizacije trdijo, da je Egipt v obdobju najhujšega kršenja človekovih pravic. Po Human Rights Watch je bilo v času diktature Abdela Fataha Al Sisija zaprtih več deset tisoč nasprotnikov režima, predvsem islamistov, levičarjev, pisateljev in drugih intelektualcev. (Dnevnik, 29. januar)

Nacionalne novice

Preprečevanje korupcije

Slovenijo od elitne družbe »čistih držav«, kjer ni večjih težav s korupcijo in na čelu katere je Danska, še vedno loči več kot trideset mest. Napredka v boju proti korupciji ne beležimo že šest let. Lani smo si delili 34. mesto (od 180) z Bocvano, letos smo celo dve mesti za njo: na 36. mestu. Delimo si ga s Poljsko. Vzrok za slovensko stagnacijo je v pomanjkanju resnih dolgoročnih politik za preprečevanje korupcije, komentira Transparency International Slovenija. (Delo, 29. januar)

Biosferno območje UNESCO

Predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije Andreja Slameršek komentira, da biosferno območje, ki so ga razglasili v Veliki Polani, je priznanje Pomurju, da mu je do danes uspelo ohraniti biotsko raznovrstnost do te mere, da je izpolnilo kriterije za uvrstitev območja na UNESCO seznam svetovne naravne dediščine. Gre za priznanje območju, ki ne prinaša nobene nove zakonodaje in omejitev. Za lokalno prebivalstvo to pomeni nov razvojni potencial v zelenem turizmu, saj je Biosfera svetovna znamka in hkrati prispeva k lažjemu pridobivanju sredstev na projektnih razpisih za trajnostni razvoj območja. (Večer, 24. januar)