Mednarodne novice

Libija

Posilstva, mučenja, zverinsko izživljanje nad ljudmi, ki so ostali brez denarja, da bi tihotapcem še lahko plačali pot čez Sredozemlje, celo ubijanje otrok in žena ter preprodajanje beguncev kot sužnjev… Vse to naj bi se že več let, odkar so britanska in francoska letala zbombardirala državo in jo pahnila v kaos, dogajalo v Libiji. Evropa se (še) ni odzvala na libijski škandal z begunci, preplah so zagnale afriške države in generalni sekretar OZN António Guterres. (Delo, 24. november)

Irak

Delo objavlja pogovor z namestnico posebnega odposlanca Združenih narodov v Iraku o največji humanitarni operaciji v moderni zgodovini. Lise Grande je glavna koordinatorica humanitarnih operacij v od vojne opustošeni državi. V pogovoru ne uporablja diplomatskega leporečja in »oglaševalskih« fraz. Njen jezik − z vsebino vred − je neposreden, skoraj vojaški. »Po količini sovražnosti, stopnji uničenja in intenzivnosti trpljenja civilistov je misija Združenih narodov v Iraku – to velja za celotno humanitarno operacijo – ena najtežjih v zadnjih letih,« navaja Lisa Grande. (Delo, 27. november)

Sodba Ratku Mladiću

Dosmrtni zapor je edina prava in pravična kazen za Ratka Mladića. Seveda se lahko vprašamo, zakaj je bilo potrebnih kar 22 let od konca vojne v Bosni in Hercegovini, da so mednarodni sodniki obsodili Mladića. Res so ga v Srbiji aretirali pred šele šestimi leti, toda vseeno bi pričakovali, da sodni mlini v Haagu meljejo hitreje. (Večer, 23. november)

Poslanec SDP v hrvaškem saboru Bojan Glavašević komentira: »Sodba Ratku Mladiću pomeni obsodbo delovanja nekaterih vpletenih, vendar ne tudi režima. Sodba ne pomeni tudi obsodbe tistih, ki so ščitili in omogočali njegova krvava dejanja. Sodba ne pomeni ne obsodbe ne razkritja povezave z uradnim Beogradom, kakor tudi ne zadeva tistih, ki so uničili nešteto življenj in prihodnosti. Kot denimo Slobodana Miloševića. Zločinski velikosrbski režim, odgovoren za agresijo na Hrvaškem in v Bosni, je bil oproščen.« (Večer, 24. november)

Nacionalne novice

Revščina

Kljub gospodarski rasti v Sloveniji je ljudi, ki potrebujejo pomoč, vse več. Zaradi brezposelnosti, bolezni, nesreč, prenizkih pokojnin, nerednih izplačil plač je v težki situaciji v Sloveniji več kot 20.000 družin. (Večer, 25. november)

Sovražni govor

Migranti so bili pomembna tema političnih kampanj v Nemčiji in Avstriji. Tudi pri nas bo podobno, predvsem na desnici. Ob eni najprometnejših cest v Ljubljani stoji hiša predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča, na njej pa je od letos nameščen velik oglasni pano. Med različnimi oglasi, ki se vrtijo na zaslonu, je tudi poziv stranke SNS: »Migrante ven iz države!« (Delo, 28. november)

Pranje denarja

Domnevno pranje iranskega denarja v največji slovenski banki NLB v številkah: okrog 9.400 računov je Iranec Iraj Farrokhzadeh uporabil v mreži računov, na katere je nakazoval denar prek NLB od decembra 2009 do julija 2010; 30.000 nakazil je bilo v tem času izvedenih prek njegovega računa na NLB; 1 milijardo dolarjev je zavrtel v tem obdobju, ko so se po uvedbi evropskih sankcij zoper Iran transakcije ustavile; 140 milijonov evrov naj bi bilo prek Ljubljane steklo na račune v Nemčiji in Italiji. (Večer, 29. november)