Mednarodne novice

Begunci in migranti

Newspaper Delo se sprašuje, kam je šel evropski denar, točneje 1,6 milijarde evrov, ki je bil (od leta 2015) namenjen za pomoč beguncem in migrantom. Kako je mogoče, da ljudje še dve leti in pol po zaprtju balkanske begunske poti živijo na smetiščih, odrezani od sveta in brez kakršnih koli možnosti? (Delo, 24. november)

Dolgo časa je veljalo, da evropska begunska in migrantska politika ne delujeta. A to ne drži. Evropski birokrati – podobno velja za večino držav članic – so s popolnim razčlovečenjem begunskega vprašanja in »prevodom« migracij iz humanitarnega v varnostno vprašanje dosegli večino svojih ciljev. EU je uporabila »avstralsko metodo« in ljudi (od)vrgla daleč od svojega praga. (Delo, 26. november)

Ukrajina in Rusija

V Azovskem morju ni vprašanje, ali bo med Ukrajino in Rusijo prišlo do vojne. Državi sta v vojni od februarja leta 2014, ko so ruske posebne enote v uniformah brez oznak zavzele polotok Krim. To je bila šolska vojaška zasedba ozemlja sosednje države, vendar je bila to hkrati najbolj čudna vojna sodobnosti. (Dnevnik, 27. november)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

Podnebne spremembe so že tu, prav tako možne alternative okolju prijaznejšega razvoja, manjkata pa politična volja in sistemska usklajenost za nujne premike, kar velja tudi za Slovenijo. Zdi se, da se slovenski politiki še vedno ne sanja o dimenzijah posledic podnebnih sprememb. Rešitve za podnebne spremembe bodo lahko le skupne, tako nacionalne kot globalne, pri tem pa z ustreznimi prilagoditvami na podnebne spremembe lahko celo zagotovimo, da bo prihodnost še bolj kakovostna, če bo utemeljena na solidarnosti, preprostosti in zmernosti. (Večer, 22. november)

Begunci in migranti

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je na desnem polu slovenske politike spodbudil neverjetne, v njenem skrajnejšem delu že skoraj histerične napade skrbi za usodo slovenskega naroda. Celo tako velike, da hočejo razpisati posvetovalni referendum, češ da mora o tako pomembnih stvareh, kot je svetovno urejanje migracij, odločati ljudstvo. A pozornejše branje tega dogovora pokaže, da za politično histerijo ni nobene podlage. Še več, dokument, ki naslavlja enega največjih svetovnih problemov sedanjosti, lahko razumemo zgolj kot najosnovnejši skupni imenovalec o kolektivnem razumevanju problema. Vsake druge razlage so lahko zgolj politikantske, da ne rečemo zlonamerne. (Delo, 23. november)

Slovenska vojska

Namestnico načelnika generalštaba Alenko Ermenc je včeraj vrhovni poveljnik in predsednik Pahor povišal v čin generalmajorke. Tako je postala prva ženska z generalskim činom v zgodovini slovenskih obrambnih sil in prva v vojskah držav članic NATO. (Večer, 24. november)