Mednarodne novice

Turčija / Evropska unija

V trenutku, ko je Evropska unija s Turčijo pred dvema letoma sklenila tako imenovani evropsko-turški begunski dogovor, s katerim je Bruselj za 6 milijard evrov (dobesedno) prodal Ankari usodo stotisočev beguncev, je Evropa dokončno izgubila moralno pravico do razsojanja o dogajanju v Turčiji. (Delo, 27. marec)

Pravica narodov do samoodločbe

Pričakovali bi, da bo seznam držav, ki jih bo treba prej ali slej priznati ali jim kako drugače pomagati k ureditvi statusa, vedno krajši. V resnici se daljša. Evropske države so previdne ob vsaki državici, ki ima proti sebi velesilo, njen okupator pa je zaščiten. (Dnevnik, 24. marec)

Pravica do vode

Vodja enote za morsko okolje in vodno gospodarstvo, generalni direkorat za okolje pri Evropski komisiji, Matjaž Malgaj komentira, da »večina ljudi, ki živi v Evropski uniji, ima zelo dober dostop do visokokakovostne pitne vode, zlasti v primerjavi z nekaterimi drugimi regijami po svetu. Za to je zaslužna tudi evropska okoljska politika, v okviru katere se že desetletja uporabljajo pravila, ki skrbijo, da je voda zdravstveno ustrezna in čista. Dostop do vode za vse je prioriteta, hkrati pa je potrebno izboljšati zaupanje ljudi v vodovodno vodo, kar bo pripomoglo tudi k zmanjšanju števila plastenk, ki so med najpogostejšimi morskimi odpadki, najdenimi v evropskih morjih.« (Delo, 22. marec)

Nacionalne novice

Okoljevarstvo

Do 22. aprila, ko ima svoj dan planet Zemlja, se bodo v Ljubljani zvrstile številne čistilne akcije in dogodki, ki bodo občane spodbujali k skrbi za okolje. (Dnevnik, 24. marec)

V dveh bitkah na dveh rekah v Sloveniji naravovarstveniki dokazujejo, da izkoriščanje energije vode ni tako čisto početje, kot je veljalo doslej, a energetski potencial rek je prav zaradi podnebnih ciljev bolj mamljiv kot kdaj koli. Pobuda za ohranitev reke Mure je v sodelovanju z WWF zbrala 77.000 podpisov proti hidroelektrarnam na Muri za ohranitev evropske Amazonke. (Večer, 24. marec)