Mednarodne novice

Jedrsko oboroževanje

Skoraj že 40 let stari sporazum o uničenju in omejevanju jedrske oborožitve START lahko postane žrtev nove hladne vojne, kjer nova ameriška administracija sanja o oživitvi politike jedrskega oboroževanja in širi nostalgijo hladne vojne. (Delo, 27. junij)

Begunci in migranti

Danes je na svetu 65,6 milijona razseljenih ljudi. Več kot je bilo kadarkoli do zdaj. Večina je našla zatočišče znotraj meja svoje domovine, več kot 22 milijonov pa je beguncev. Število ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, je letos spet doseglo žalosten rekord. (Delo, 26. junij)

Nasilje nad ženskami

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová komentira, da če se ne bomo resnično uprli nasilju nad ženskami, bodo naša prizadevanja za boj proti razlikam med spoloma in neravnovesjem na vseh področjih življenja zaman. (Dnevnik, 24. junij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Predstavnici Mirovnega inštituta, Neža Kogovšek Šalamon in Maja Ladić, komentirata, da v Sloveniji primanjkuje javne diskusije o vključevanju beguncev, ki v Sloveniji že imajo status mednarodne zaščite, v družbo. Najpogostejše težave so povezane z iskanjem stanovanja, zaposlitve in vključevanja v izobraževalni sistem, zlasti na višjih ravneh šolanja. Neustrezen je tudi dostop do zdravstvene oskrbe ter socialnega varstva in socialne pomoči. (Delo, 24. junij)

Zeleno gospodarstvo

Nekje je Slovenija zašla s poti, ki je vodila v zelene tehnologije. Strategija za uvajanje alternativnih goriv v prometu se je omejila le na elektromobilnost. Gradnja novih cest prehiteva gradnjo železnic, kar v praksi vodi v še več cestnega prometa. Uvajanje zelenih tehnologij in gospodarstva nasploh je pretežno na papirju. (Delo, 22. junij)