Mednarodne novice

Kurdi / Irak

Iraški Kurdistan je varnostno skrajno vnetljiv del na severu Iraka. Ta del Iraka dobesedno leži na velikanskih naftnih poljih, za katere se – v imenu narodov, ideologij, religij in »zgodovinskih pravic« – skupaj s številnimi tujimi silami spopadajo Kurdi, Arabci in Turkmeni. (Delo, 23. september)

Kurdi, vajeni vojn in drugih negativnih zgodovinskih dogodkov, ki so jih naučili, da so velika pričakovanja znak nerazumevanja časa in prostora, so volili na valovih patriotizma in upornosti, a z zavedanjem, da lahko njihova odločitev prinese novo vojno. (Delo, 26. september)

Madžarska

Protimigrantski populizem je na Madžarskem formula za uspeh, česar se Viktor Orban dobro zaveda. Preprosto prinaša podporo madžarskih volivcev, zato se protimigrantska politika Viktorja Orbana ne bo končala. (Večer, 22. september)

Nacionalne novice

Pogodba o neširjenju jedrskega orožja

Čeprav je Slovenija formalno odločna zagovornica neširjenja in razorožitve na področju jedrskega orožja, ne podpira pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Slovenija bi morala pristopiti k NPT in s tem podpreti prizadevanja 122 držav članic Združenih narodov za ustavitev širjenja jedrskega orožja. (Večer, 27. september)