Mednarodne novice

Palestina / Jeruzalem

Kljub ameriškim grožnjam z ukinitvijo pomoči je velika večina članic Združenih narodov sprejela resolucijo o statusu Jeruzalema. ZDA so v ZN dobile moralno klofuto. Seveda je pričakovati, da bo resolucija v Washingtonu naletela na gluha ušesa. (Večer, 22. december)

Čeprav politiki v Sloveniji govorijo, da je napočil čas za priznanje, se bojijo, kaj bi ob taki potezi rekla Bruselj in Washington. Morda je to politično modro, ni pa načelno – vsaj nekaj slovenskih politikov ima dovolj zgodovinskega spomina, da ve, kako željno je pred dobrega četrt stoletja Slovenija čakala mednarodno priznanje. Zdaj sama takega koraka, ko gre za podobno nujo, ni zmožna. (Večer, 22. december)

ICTY

Sodišče je, ne glede na to, da so mu mnogi očitali počasnost, neučinkovitost in zlasti pristranost, opravilo veliko delo. Prvič v sodobni zgodovini je sedel na zatožno klop voditelj kake države, tedaj že bivši srbski predsednik Slobodan Milošević. (Večer, 22. december)

Nacionalne novice

Človekove pravice

Raziskovalec na inštitutu za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti, Vasja Badalič komentira, da so slovenski politiki žal podpri okupacijo Afganistana, niso pa pripravljeni sprejeti posledic, ki so nastale zaradi te okupacije. Ena od teh posledic so ljudje, ki zaradi vojne bežijo iz Afganistana. (Delo, 23. december)

Revščina

Čeprav je Slovenija letos dosegla skoraj petodstotno gospodarsko rast, razmere še zdaleč niso idealne. Število ljudi, ki živijo pod stopnjo tveganja revščine, se sicer zadnja leta zmanjšuje, a jih je še vedno 280.000, približno toliko, kot jih živi v prestolnici Ljubljani. (Delo, 21. december)