Mednarodne novice

Begunci in migranti

Skoraj leto in pol po zaprtju balkanske begunske poti je več deset tisoč ljudi še vedno ujetih v bolečem medprostoru v Grčiji, na tako imenovanih hot spots, kar so pravzaprav zapori, v katerih vladajo nevzdržne razmere. (Delo, 24. julij)

Begunsko taborišče Šatila leži dobrih 15 minut iz bleščečega centra Bejruta, kjer se sonce zrcali na fasadah steklenih nebotičnikov. Slabih šest kilometrov proti jugu je povsem druga slika. V libanonsko begunsko taborišče pelje ozek podhod. Na drugi strani vstopim v drug svet – svet nepopisne revščine. Taborišče tudi poka po šivih od prenaseljenosti. (Večer, 28. julij)

Terorizem

V državah jugovzhodne Azije se bojijo, da bi tudi tam islamski teroristi, podobno kot jim je uspelo v Marawiju, vzpostavili oporišče za teroristične napade. Predvsem bi bilo nevarno, če bi se islamski terorizem utrdil v demokratični Indoneziji, ki ima več kot 200 milijonov muslimanov. (Dnevnik, 24. julij)

Nekdanji dagestanski minister za informiranje, Nariman Gadžijev, ki se je zatekel v Slovenijo zaradi grožnje zapora brez sojenja, sedaj v Ljubljani čaka na azil. V svoji državi si je prizadeval, da islamske skrajneže vrne na svetlo plat zakona. Gospod Gadžijev komentira, da je preprečevanje radikalnega islamizma mogoče le z vključevanjem v družbo. Človeka, ki se namerava razstreliti, ne moreš prestrašiti, lahko pa mu razložiš nekatere stvari in ga poskušaš odvrniti od dejanja. (Dnevnik, 25. julij)

Klimatske spremembe

Črni ogljik danes velja za enega najpomembnejših povzročiteljev podnebnih sprememb. Na nacionalni in mednarodni ravni je potrebno sprejeti kratkoročne ukrepe za znižanje koncentracij črnega ogljika v ozračju. V Indiji že povzroča zamudo monsunskega dežja, od katerega je odvisno kmetijstvo, na snegu in ledu v Alpah pa povzroča večjo absorbcijo sončne svetlobe, kar pospešuje taljenje ledenikov. (Večer, 29. julij)

Bližnji vzhod

Nekdanji nemški zunanji minister in podkancler, Joschka Fisher komentira, da države Bližnjega vzhoda še vedno niso sposobne same odpravljati notranjih sporov. Poraz samooklicane Islamske države na Bližnji vzhod ne bo prinesel miru, prav tako ne konca sirske tragedije. Po njenem propadu bo novo poglavje v zgodovini Bližnjega vzhoda zaznamovano z odkritim in neposrednim spopadom med sunitsko Saudsko Arabijo in šiitskim Iranom, ki se bosta bojevala za območno prevlado. (Delo, 31. julij)

Nacionalne novice

Droge

Na trgu so že nekaj časa prisotne tako imenovane pametne droge, še posebej med študenti, ki izboljšajo koncentracijo, spomin in nas držijo budne. Država jih težko definira in odkriva. 700 substanc in več spada med pametne droge. Posledice dolgotrajnejše uporabe so še velika neznanka. (Večer, 25. julij)

Okoljevarstvo

Slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj komentira, da v Sloveniji preventivno z okoljem ne znamo ravnati, treznimo se le ob nesrečah, kot so bili nedavni požari v reciklažnih obratih, ki so povzročili okoljsko katastrofo. Sedaj izvajamo nujno sanacijo. Strogo moramo uveljavljati načelo onesnaževalec naj plača, ki je kratkoročno najboljši način, da podjetja prisilimo k najbolj skrbnemu preprečevanju okoljskih nesreč. (Večer, 25. julij)