Mednarodne novice

Sirija

V Siriji je trenutno vmešanih toliko regionalnih in globalnih sil, da bi skorajda že lahko govorili o »demokratizaciji« oziroma »globalizaciji« vodenja vojn po posrednikih. V takšnih vojnah je konec mogoč le, če se o njem dogovorijo tisti, ki od zunaj usmerjajo dogajanje na terenu. Zato je bil sporazum, ki so ga sklenili sirska vlada in uporniki oziroma mednarodna predstavnika obojih – ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Erdoğan – zelo pomemben. Ne le da utegne olajšati bridko usodo okoli treh milijonov civilistov, ki so v Idlibu zadnja leta ujeti v spopade med bolj ali manj »​umirjenimi« uporniki, ki imajo podporo Turčije, in iz Moskve blagoslovljenimi vladnimi enotami, prav tako lahko postane zgled, kako je mogoče miroljubno rešiti krizo tudi na tistih območjih države, ki jih oblastem v Damasku ni (in jim jih zaradi »mednarodnih dejavnikov«​ tudi ne bo) uspelo osvoboditi. (Delo, 20. september)

Nacionalne novice

Koalicijska pogodba

Vodja projektov pri Greenpeace Slovenija Katja Hus komentira, da so podnebne spremembe v novi koalicijski pogodbi omenjene le dvakrat in to bežno. V celotnem dokumentu sicer preberemo nekaj optimističnih izjav o razogljičenju, drugače pa je tipkarski molk glede podnebnih sprememb močan. Če preberemo zgolj uvod koalicijske pogodbe, kjer so povzeti temelji vladnega dela v naslednjih štirih letih, se zdi, da živimo v času naravnega izobilja. Zagotovo nihče v vladni ekipi ne bi zanikal, da se podnebje nevarno segreva, a koalicijska pogodba zanika razsežnost problema, s katerim smo soočeni, komentira Katja Hus. (Večer, 21. september)

Mirovni vrh Združenih narodov

Predsednik RS Borut Pahor je na posebnem dogodku v spomin stoletnice rojstva Nelsona Mandele med drugim izpostavil pomen sprave, ki jo je sam imenoval za najpomembnejši vidik Mandelove dediščine. »Slovenija trdno podpira prizadevanja generalnega sekretarja za reorientacijo razmišljanja mednarodne skupnosti glede preprečevanja kriz in spopadov. V tem kontekstu je pomembno sredstvo mediacija. Čeprav je vsak položaj, ki zahteva mediacijo, edinstven, pa uporaba tega sredstva ponuja upanje in možnost mirnega reševanja spopadov,« je na zasedanju povedal Pahor. (Delo, 25. september)