Mednarodne novice

Sirija

Da lahko mirovniki Združenih narodov spet nadzirajo razmejitveno črto med Sirijo in njenim ozemljem, ki ga je okupiral Izrael, je zasluga Rusije – njene vojaške pomoči, zlasti pa diplomatske sposobnosti, zaradi katere je postala edini zaupanja vreden sogovornik vseh »vpletenih« strani. (Delo, 4. avgust)

Eritreja in Etiopija

Eritrejski državni voditelj Isaias Afwerki je presenetljivo pristal na konec dolgotrajnih sovražnosti z Etiopijo. A za obetavno zgodbo miru se skriva dolgoletno trpljenje petih milijonov Eritrejcev, ki jih je Afwerki praktično zasužnjil s služenjem vojaškega roka, ki traja od 16. do 40. leta starosti. Vsak državljan tako 25 let služi totalitarnemu režimu, tudi s tlako, kot bi lahko imenovali javna dela vojakov, obenem pa so podvrženi strogi indoktrinaciji. Najhuje je najbrž za mlade Eritrejke, ki še niso poročene in morajo zato v vojsko, v vojašnicah pa so žrtve posilstev. Zaradi vsega tega je doslej v Evropo zbežalo 400.000 mladih Eritrejcev. Vsekakor bi lahko številne eritrejske žrtve, ki jih je med utopljenimi begunci poleg sirskih največ, Evropo spomnile na veliko večje število žrtev Afwerkijevega režima – mrtvih in živih. (Dnevnik, 3. avgust)

Južni Sudan

Očitno v Afriki veje nov veter in se stvari ponekod vidno obračajo na bolje. Po miru med Etiopijo in Eritrejo je bil zdaj dosežen še dogovor o miru v Južnem Sudanu. Sicer se mnogi sprašujejo, ali bo zdržal, vsekakor pa ima dobre gospodarske temelje, saj naj bi omogočal ponovno črpanje nafte. Po več kot štirih letih državljanske vojne prihaja upanje za mir. (Dnevnik, 7. avgust)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Marjan Šarec je povedal, da se je peterček LMŠ, SMC, SD, Desus in SAB odločil v sredo, 8. avgusta, vložiti njegovo kandidaturo za mandatarja v državni zbor. Peterček ima 43 poslanskih glasov, večino pa pomeni 46 glasov. Tovrstno povezovanje brez podpore Levice pomeni manjšinsko vlado. Glasovanje za mandatarja po izvedeno predvidoma 17. avgusta. (Večer, 7. avgust)

Zavržena hrana

Slovenija je bogata država, bi lahko sklepali po količini hrane, ki jo zavržemo, še preden zaužijemo grižljaj. Če bi vseh 152.000 ton naložili na 40-tonske tovornjake, bi jih potrebovali 3750. V povprečni družini nastane skoraj polovica vse zavržene hrane pri nas. Na drugi strani je del slovenskega prebivalstva tako reven, da si ne more privoščiti ne poceni živil iz trgovin ne lastnega vrtička. Zanje skrbijo humanitarne organizacije. (Delo, 7. avgust)

Združitev Dnevnika in Večera

Družbi Dnevnik d.d. in Večer Skupina d.o.o. sta podali vlogo za soglasje Ministrstva za kulturo za združevanje dveh edicij, in sicer dnevnega časopisa Večer in dnevnega časopisa Dnevnik. Družbi sta v zvezi s tem združevanjem danes podali tudi vlogo za priglasitev koncentracije na Agencijo za varstvo konkurence. Družbi na obe poslani vlogi pričakujeta pozitiven odgovor, saj združitev teh dveh dnevnih časopisov ne predstavlja koncentracije na trgu dnevno-informativnih medijev. Družbi sta zato prepričani, da je lahko samo z omenjenim načrtom združevanja teh dveh edicij in s skupnim nadaljnjim razvojem zagotovljen obstoj obeh dnevnih časopisov. (Večer, 2. avgust)