Mednarodne novice

Mirovna prizadevanja

Predsednik Generalne skupščine Združenih narodov (ZN) Miroslav Lajčák komentira: »Ko so bili Združeni narodi ustanovljeni, so imeli njihovi ustanovitelji zamisel o drugačnem svetu. O svetu, v katerem bodo spori rešeni v sejnih sobah, in ne na bojiščih. O svetu, v katerem vojne ne bodo niti izbruhnile in kjer se ne bo dovolilo najprej prelivanje krvi, šele potem pa protiukrepi.« (Dnevnik, 21. april)

Sirija in Libanon

V politično in demografsko hitro vnetljivem Libanonu je še vedno več kot milijon sirskih beguncev. Ko evropske države – z izjemo Grčije in Italije – glasno govorijo, celo kričijo o begunski krizi in širijo strah, bi bile težko dlje od resnice. Begunske krize v Evropi ni in je ni bilo. Bila je – in je – kriza Evrope. Demokratične in odprte Evrope. V Evropski uniji živi dobrih 500 milijonov ljudi. Celotna EU je v sedmih letih in mesecu dni vojne v Siriji sprejela približno toliko beguncev kot Libanon. A Evropa se je oklicala za žrtev in se začela beguncev otepati kot jedrskih odpadkov. Libanon je, kljub svoji siloviti politični in »sektaški« vnetljivosti, ljudi na begu iz vojne v sosednji državi sprejel. (Delo, 22. april)

Libanon

Profesor medijskih študij na ameriški univerzi v Bejrutu, Rabih Baraka komentira, da »so prav begunci v Libanonu razlog, da so ključne svetovne in regionalne sile naredile vse za mir v Libanonu – da begunci ne bi odšli k njim. To bi v Evropi namreč sprožilo tako humanitarno kot politično krizo. Sicer politično je že, čeprav v Evropi v primerjavi z Libanonom praktično ni beguncev.« (Delo, 25. april)

Nacionalne novice

Migracije

Ne v Evropski uniji ne v Slovenij ni strateškega razmisleka o migracijah. Vse je zoženo na sprotno reagiranje. Slovenija in druge države EU nastopajo kot gasilci – migracijskih izzivov se lotijo šele, ko nastopijo, ni pa enotne migracijske politike. Hkrati je problematična solidarnost z begunci in migranti, saj se povečujeta nacionalizem in populizem, ki sta usmerjena proti beguncem in migrantom. (Delo, 20. april)