Mednarodne novice

Begunci in migranti

Razmere v Libiji postajajo vse bolj kaotične, raketiranje gosto naseljenega predmestja Tripolija pa je z domov pregnalo okoli 20.000 ljudi. Italijanska vlada širi strah pred islamisti med begunci, EU je razdeljena glede reševanja najnovejše krize, Varnostni svet ZN pa brez moči pri poskusih ustavitve tamkajšnjih spopadov. (Dnevnik, 18. april)

Medicinska konoplja

Slovenski zdravnik, Dušan Nolimal komentira, da je medicinska konoplja gotovo velik izziv za znanstvene norme, regulacijo drog in zdravil ter politično poštenost. Bolj celostna in z dokazi podprta ureditev področja konoplje bi lahko omejila kriminal in črni trg, prinesla dodatna sredstva javnemu sektorju, pomagala nadzorovati prodajna mesta. Hkrati bi omejila dostop mladoletnim in ranljivim skupinam do te tradicionalne zdravilne rastline, ki je lahko tudi droga, ter seveda bolnikom zagotovila večjo pravno varnost in izbiro zdravila, ki ga potrebujejo in želijo. (Delo, 18. april)

Terorizem

Sporočilo šrilanških teroristov, podkrepljeno s stotinami mrtvih in ranjenih, je jasno in zloglasno: ideja skrajnega islamizma, svete vojne proti “nevernikom džihada”, ni umrla niti z (ozemeljskim) zatonom samooklicane Islamske države, ki je skoraj pet let sejala strah in trepet po Siriji in Iraku, sanjala pa kalifat po skoraj celotnem Bližnjem vzhodu, osrednji Afriki in južnih delih Evrope. Naiven bi bil tisti, ki je mislil, da se je s padcema Mosula ali Rake končala nora sveta vojna, saj se ni končala niti s smrtjo voditelja predhodnice Islamske države, šefom mreže Al Kaida Osamo bin Ladnom pred osmimi leti. (Večer, 23. april)

Nacionalne novice

Okoljevarstvo

Slovenija je ena zadnjih evropskih držav, ki se še niso sistemsko lotile starih okoljskih bremen in ne premorejo niti osnovnega popisa onesnaženih območij na svojem ozemlju. Večina evropskih držav takšno evidenco ima in tudi zakonodajo, na osnovi katere izvaja sanacije zdravju in okolju nevarnih območij. (Dnevnik, 23. april)