Mednarodne novice

Sirija

Napadi sirskega režima in Rusije proti upornikom so po nekaj tednih zatišja spet prinesli grozo v Alep. V mestu pospešeno zmanjkuje hrane in deluje le še nekaj improviziranih bolnišnic. Glavni rezultat napadov je predvsem trpljenje civilnega prebivalstva. (Delo, 17. november)

Egipt

Egiptovska novinarka Heba Afify komentira, da je večina prebivalstva utrujena od nenehne nestabilnosti v državi. Hlepijo po stabilnosti in izboljšanju gospodarskih razmer. Ko ljudje ne bodo več zmožni prehraniti otrok, ne bodo več sledili Al Sisiju. (Dnevnik, 17. november)

Begunci in migranti

Neonacisti v Grčiji so večkrat brutalno napadli begunce na grškem otoku Hios. Napadi so posledica arogance in ignorance EU ter žalostna podoba prihodnosti, v kateri se krepi nestrpnost. (Delo, 22. november)

Mednarodno kazensko sodišče / Združeni narodi

Vlada ozračje prezira do mednarodnega prava, zato se države odrekajo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), kar spodkopava njegovo legitimnost. Pravzaprav so nemočni celotni Združeni narodi pri soočanju s svetovnimi izzivi, Varnostni svet pa je prizorišče preigravanja politike moči, ne pa ohranjanja svetovnega miru. (Delo, 23. november)

Nacionalne novice

Človekove pravice

Zaščita vode v slovenski ustavi je pomemben korak k zaščiti vodnih virov, vendar sedaj sledi najbolj pomembno dejanje vlade, in sicer prilagoditev celotne zakonodaje in njeno udejanjanje v praksi. Le tako bodo vodni viri tudi dejansko zaščiteni in se bo pravica do pitne vode udejanjala. (Dnevnik, 18. november)

Pariški sporazum

Tudi Slovenija je ratificirala pariški sporazum in se pridružuje boju proti podnebnim spremembam, vendar še nima konkretnih ukrepov, kako se bo te naloge lotila. (Dnevnik, 18. november)