Mednarodne novice

Palestina

Kolonizacija palestinske zemlje in njena pripojitev Izraelu je dejstvo, ki briše možnost, da bi kdaj v prihodnosti nastala palestinska država, sploh ob mednarodni skupnosti, ki ni sposobna učinkovito zahtevati spoštovanja mednarodnega prava. A palestinski begunci in njihovi potomci leti 1947 in 1948 še vedno pomnijo. Niso pozabili. Pred sedemdeseti leti so izraelske milice po besedah izraelskega zgodovinarja Ilana Pappeja izvršile etnično čiščenje, ki je z domov izgnalo polovico vseh Palestink in Palestincev, porušilo polovico palestinskih vasi in večino mest. Kot vsi begunci sveta imajo tudi palestinski pravico do vrnitve na svoje domove. In to je od samega začetka za obstoj Izraela kot judovske države, v kateri so dejansko enakovredni le judovski državljani, največja grožnja. (Večer, 17. maj)

Begunci in migranti

Ameriški profesor James C. Hathaway z Univerze v Michiganu komentira, da »številka 65 milijonov beguncev, ki so jo objavili Združeni narodi, vključuje begunce, a tudi tiste, ki so notranje razseljeni, ki so bili torej prisiljeni zapustiti svoje domove, a so ostali na območju svoje države. Vključuje pa tudi vse, ki so brez državljanstva. Številka 65 milijonov je v resnici groteskno pretirana. Bolj pravilno je govoriti o slabih 20 milijonih. Ta številka pa niti ni dramatično višja kot kadarkoli prej v zgodovini. Je nekoliko višja od povprečja, a ne zelo presenetljiva. Res pa je, da številka, ki jo poudarjajo Združeni narodi – hote ali nehote – ustvarja vtis večjega izziva. S tem se ustvarja vtis, da je UNHCR pomembna institucija«. (Dnevnik, 19. maj)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Slovenska demokratska stranka (SDS) je dobila politično podporo madžarskega premierja Viktorja Orbana in pri njem očitno našla tudi navdih za vsebino predvolilne kampanje, saj uporablja prilagojen slogan in podoben protibegunski plakat, ki obljublja zaščito Slovenije pred begunci. (Dnevnik, 18. maj)