Mednarodne novice

Jedrsko orožje

Predsednik Münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger komentira, da se v Nemčiji krepijo pozivi po razvoju lastnega jedrskega orožja, uresničitev pa bi močno okrnila njen ugled in kredibilnost v svetu. S tem bi Nemčija lahko postala celo “grobarka“ mednarodnega režima neširjenja jedrskega orožja in ogrozila dolgoročno kohezijsko politiko Evropske unije. (Večer, 16. avgust)

Begunci in migranti

Italijanska in evropska protimigrantska politika je v Sredozemlju zgolj v dveh mesecih terjala močan porast utopljenih ljudi, a se število migrantov na poti proti Evropi še naprej močno zmanjšuje. Medtem ko Italija in Španija tarnata, da sta puščeni na evropskem cedilu brezbrižnosti, Rim in Bruselj s svojimi politikami polnita mrtvašnice. (Dnevnik, 17. avgust)

Direktor za razvoj in kooperacijo pri OECD Jorge Moreira da Silva komentira, da je globalna migracijska kriza – najhujša po koncu druge svetovne vojne – vodila v porabo velikih vsot finančnega in političnega kapitala. Da bi se res učinkovito lotili tega problema, bi bilo treba težišče prenesti na izboljšanje stabilnosti in varnosti ter ustvarjanje upanja na boljši jutri, in sicer tam, od koder migranti prihajajo. To pa pomeni, da mora skupnost v razvoju, posebno pa uradni donatorji, na novo premisliti prednostne naloge in politike. Po ZN in Svetovni banki bi lahko na leto prihranili do 70 milijard ameriških dolarjev stroškov pri preseljevanju beguncev, če bi bilo več denarja namenjenega za programe preprečevanja konfliktov. (Dnevnik, 20. avgust)

Kofi Annan

Poslovil se je Kofi Annan, bivši generalni sekretar ZN, ki je svetovno organizacijo povedel v sedanje tisočletje ter si z oživitvijo njenega delovanja, utrjevanjem človekovih pravic in bojem proti aidsu na rodni celini leta 2001 zaslužil Nobelovo nagrado za mir. (Dnevnik, 20. avgust)

Mjanmar / ljudstvo Rohingja

Preiskava Organizacije združenih narodov je razkrila tako hude zločine mjanmarske vojske nad muslimansko skupino Rohinga, da za šest generalov predlagajo sojenje zaradi dejanj genocida. OZN je v poročilu izredno kritična do mjanmarske vojske in oblasti. (Dnevnik, 28. avgust)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Člani parlamenta so Marjana Šarca izvolili za devetega premierja Slovenije – 55 glasov za in 31 proti. Dobil je celo en glas več, kakor javno napovedana podpora 54 poslancev. “Vse svoje moči bom usmeril v to, da bo dobro za vse,” je povedal po prisegi. Marjan Šarec je postal najmlajši predsednik vlade v zgodovini samostojne Slovenije. (Delo, Dnevnik, Večer, 17. avgust)