Mednarodne novice

Človekove pravice

Predstojnica Katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Vasilka Sancin komentira: »Univerzalnost temeljnih človekovih pravic zahteva, da so te zagotovljene vsem. In njihovo nespoštovanje v eni državi povzroča napetosti in konflikte, ki v globaliziranem svetu hitro prerastejo svoje okvire in imajo globalne posledice. Zato je v interesu nas v Sloveniji, da se grozodejstva, kot je stradanje prebivalstva v Jemnu, preprečujejo.« (Večer, 18. november)

Podnebna konferenca

Končala se je še 23. podnebna konferenca Združenih narodov, tokrat v pozitivnem duhu, saj ni bilo treba nikomur popustiti in se česa dogovoriti. Ostala pa je volja, da se dogovor o zavezah držav sklene prihodnje leto na Poljskem. Države v razvoju, ki najbolj čutijo vplive podnebnih sprememb, so nezadovoljne s premalo določenimi obveznostmi razvitega sveta. (Delo, 20. november)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Na človeku, ki so mu pred očmi porušili mesto in hišo ter ga pri tem ranili, slovenska politika tekmuje, kdo je lahko bolj nečloveški. To je zgodba sirskega begunca Ahmada Shamieha, ki že 20 mesecev živi v Sloveniji, sedaj pa je pred tem, da ga deportirajo na Hrvaško. Civilna družba se temu opira in se trudi, da v Sloveniji ostane. Dodatno zaskrbljujoče je, da je del slovenske politike njegovo zgodbo pograbil, da širi nestrpnost v upanju na glasove volivcev leto pred volitvami. (Večer, 20. november)

Svetovni dan otrok

Z življenjem v Sloveniji je zadovoljnih 70 odstotkov otrok, štirje odstotki pa nimajo takega življenja, kot bi ga želeli. (Večer, 21. november)